Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Φαέθων, ο γιος του Ήλιου

Εκείνος που εκπέμπει φως

Αγαπημένο μου ημερολόγιο,

   Μια βόλτα σ' ένα   βιβλιοπωλείο έχει πάντα ενδιαφέρον. «ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ» διάβασα στην ταμπέλα και κατευθύνθηκα προς τα εκεί. Μου τράβηξαν την προσοχή κάποια βιβλία για τον μύθο του Φαέθοντα, του γιου του Ήλιου. Φαίνεται πως οι ήλιοι που έφτιαξαν τα παιδιά έμειναν στη μνήμη μου και τα μάτια μου βλέπουν ήλιους.  Ας δούμε λοιπόν τον μύθο όπως αναφέρεται στη μυθολογία. Έτσι θα γίνει η γνωριμία με έναν ακόμη μύθο της Αρχαίας Ελλάδας. Πάντα κάτι έχουν να μας πουν. Άλλωστε, αγαπημένο μου ημερολόγιο, έχουν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον τα παιδιά να μαθαίνουν!



Ο Μύθος είναι μια αφήγηση της μυθικής παράδοσης ενός λαού που αναφέρεται στους θεούς, στους ήρωες και τη δράση τους.




Συνδέει πραγματικά ή φανταστικά γεγονότα ή και τα δύο, προκειμένου να ερμηνεύσει ένα φυσικό φαινόμενο ή μια κοινωνική πρακτική. Υπάρχουν και οι αλληγορικοί μύθοι που αναφέρονται σε φυτά και ζώα(αισώπειοι) με διδακτικές προθέσεις.




Ο Φαέθων, σύμφωνα με την ελληνική  μυθολογία, ήταν γιος της νύμφης Κλυμένης. Δε γνώριζε όμως ποιος ήταν ο πατέρας του. Μια μέρα λοιπόν ρώτησε τη μητέρα του κι εκείνη του είπε ότι ήταν γιος του θεού Ήλιου. 
Πολλοί όμως δεν τον πίστευαν και τον κορόιδευαν. Ανάμεσά τους ήταν και ο συμμαθητής του, ο Έπαφος. Τότε εκείνος πήγε στη μητέρα του να ζητήσει αποδείξεις για να τους κάνει όλους να σταματήσουν. Εκείνη του είπε να αναζητήσει ο ίδιος τον Ήλιο στην Ινδία, την περιοχή όπου ανέτειλε με το άρμα του. 



Πήγε λοιπόν και βρήκε τον Ήλιο στο παλάτι του. Έμεινε έκθαμβος! Όλα τα είχε σμιλέψει ο θεός Ήφαιστος με χρυσό, ασήμι, μπρούντζο και ελεφαντόδοντο. Ο Ήλιος καθόταν πάνω σ' έναν σμαραγδένιο θρόνο και τον περιτριγύριζαν αγάλματα από θεούς και θεότητες που αναπαρίσταναν το πέρασμα του χρόνου. Όταν ο Φαέθων τον ρώτησε αν είναι ο πατέρας του,  εκείνος του απάντησε θετικά και μάλιστα του είπε ότι θα του πραγματοποιούσε οποιαδήποτε επιθυμία του. Ο Φαέθων αφού σκέφτηκε για λίγο του ζήτησε, αυτό που ούτε θεός δε θα τολμούσε. Να οδηγήσει το άρμα του για μια μέρα!  Ο Ήλιος ήξερε ότι αυτό θα ήταν καταστροφικό!Πώς να του αλλάξει γνώμη; Τον ικέτευσε και του εξήγησε ότι τ' άλογα είναι πολύ ατίθασα ακόμα κι αν ήθελε να τα οδηγήσει ο ίδιος ο Δίας. Ακόμη του είπε ότι η διαδρομή στον ουρανό ήταν γεμάτη παγίδες και τέρατα όπως ο Σκορπιός, ο Λέων, ο Ταύρος και ο Καρκίνος. Ο Ήλιος δεν κατάφερε να  τον μεταπείσει καθώς είχε ορκιστεί στα νερά της λίμνης Στύγας. Ούτε θεός δεν έσπαγε τέτοια ιερή υπόσχεση. Έτσι λοιπόν του έδωσε όποιες συμβουλές μπορούσε και του έβαλε μια αλοιφή στο πρόσωπό του για να μην καεί από την ένταση του φωτός. 




Το ταξίδι ξεκίνησε και μόλις ο Φαέθων είδε τον φοβερό Σκορπιό στον ουρανό, τρόμαξε τόσο πολύ, ώστε έχασε την ψυχραιμία του και δεν μπόρεσε να ελέγξει τα ηνία του άρματος. Τα άλογα ξεχύθηκαν εκτός ελέγχου, τη μια βουτούσαν χαμηλά και την άλλη έτρεχαν ψηλά, μακριά από τη γη. Ο Ήλιος ανεβοκατέβαινε απειλώντας με καταστροφή τη Γη. Τελικά τ' άλογα έφεραν τον Ήλιο τόσο κοντά σε οροσειρές, πεδιάδες και πόλεις που έβαζε φωτιά στο πέρασμά του. Τα ποτάμια, οι πηγές και οι καλλιέργειες ξεραίνονταν από την θερμότητα. 
Η θεά Γη δεν άντεχε άλλο αυτή  την  καταστροφή και ζήτησε από τον Δία να παρέμβει. Τότε εκείνος έριξε έναν κεραυνό στο άρμα και τον γκρέμισε μέσα στον Ηριδανό ποταμό (βόρεια Ιταλία), όπου σκοτώθηκε. Ο θεός Ήλιος θρηνούσε για μια ολόκληρη μέρα, κατά την οποία δεν φάνηκε στον ουρανό και δεν έφερε το φως, από θυμό στον Δία. Μετά όμως από την παραίνεση των υπόλοιπων θεών ανέλαβε και πάλι το καθήκον του.



 Η πτώση του Φαέθοντα


Οι νύμφες, στο μεταξύ, βρήκαν το σώμα του  Φαέθοντα και το έθαψαν στις όχθες του ποταμού.




Οι αδερφές του Φαέθοντα, οι Ηλιάδες, έχοντας θρηνήσει, απαρηγόρητα, για  τον αδερφό τους στον τάφο του, μεταμορφώθηκαν από τους θεούς σε λεύκες.  Είχαν βγάλει κλαδιά και φύλλα στο κεφάλι. Όταν η μητέρα τους προσπάθησε να τα ξεφλουδίσει από πάνω τους, εκείνες έκλαιγαν από τον πόνο. 



Τα δάκρυά τους έγιναν κεχριμπάρι, ένα πολύτιμο πέτρωμα που το φορούσαν οι νύφες στην αρχαία Ρώμη. 


 Κεχριμπάρι - Ήλεκτρον (Αρχ.ελλην.)


 Το κεχριμπάρι πολύτιμος λίθος σε κοσμήματα και κομπολόγια


Σύμφωνα με τον Ρωμαίο ποιητή Οβίδιο, ο τάφος του Φαέθοντα ήταν για πάντα στη σκιά από λεύκες: 
«Εδώ κείται ο Φαέθων, ο ηνίοχος του πατέρα του - Μεγάλη ήταν  η πτώση του, κι όμως μεγάλη η τόλμη του».

Δείτε το βίντεο:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.