Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

Καλή Χρονιά!!!

 Με χαρά!

Αγαπημένο μου ημερολόγιο,

Αποχαιρετούμε τον παλιό χρόνο και υποδεχόμαστε τον Νέο! Αυτό λέει το γνωστό τραγούδι ''Πάει ο παλιός ο χρόνος ''.Κάθε λύπη και χαρά μας στην καρδιά μας πάντα ζει ακόμα κι αν φεύγει μακριά μας. Έτσι δεν είναι; Τα συναισθήματά μας δεν μπορούν να σβηστούν σαν τα λάθη στην ορθογραφία. Μαθαίνουμε να τα ρυθμίζουμε, να τα κρατάμε στη μνήμη μας, να αυξάνουμε τα θετικά και να τα ενδυναμώνουμε. Τα παίρνουμε μαζί μας και προσπαθούμε να χτίζουμε πιο θετικές αναμνήσεις- στιγμές απ' αυτές που ζήσαμε, ώστε να έχουμε θετικές εμπειρίες που θα μας κάνουν να απολαμβάνουμε καθημερινά, απλά πράγματα π.χ. ένα βάζο με  λουλούδια, μια ελιά στο δρόμο, τη βροχή στο τζάμι, ένα μελομακάρονο...




Το Έτος 2022 να είναι γεμάτο υγεία, αισιοδοξία και δημιουργικότητα!!!








''Μια αστραπή είναι η Ζωή μας.

Μα προλαβαίνουμε''

Καζαντζάκης Ν.


Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Ο Αϊ-Βασίλης θα ΄ρθει

 Σίγουρα!

Καλό μου ημερολόγιο,

Τα παιδιά ζωντάνεψαν τον Αϊ-Βασίλη! Τι είναι αυτά που ακούς; Ναι, ναι, σου λέεωωω, τον ζωντάνεψαν! 'Οχι, δεν τρελάθηκα! Άκου! Άκου! Ένα πρωί όταν μπήκα στην τάξη, πλησίασα στο γραφείο μου, όπως κάνω κάθε μέρα για να αφήσω την τσάντα μου. Τι να δω; Καμιά δωδεκαριά Άγιοι Βασίληδες να με κοιτάνε. Τους πήρα στα χέρια μου κι άρχισα να τους περιεργάζομαι. Άλλος μεγάλος, άλλος μικρός, άλλος με μικρά γένια, άλλος με μεγάλα. Το σκουφί στον έναν ήταν φουσκωτό, ενώ στον άλλον ξεφούσκωτο. Ένας είχε μεγάλο μουστάκι κι άλλος είχε κοντό. Μα τι λες τώρα, φυσικά φορούσαν κόκκινο σκουφί. Πάντως ένα σου λέω, ότι όλοι έκαναν χο χο χο χο! Και ήταν χαμογελαστοί!

Να, δες και μόνο σου...










Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά,
ψηλή μου δεντρολιβανιά






κι αρχή καλός μας χρόνος
εκκλησιά με τ' άγιο θρόνος
.



Αρχή που βγήκε ο Χριστός 
Άγιος και πνευματικός




στη γη να περπατήσει 
και να μας καλοκαρδίσει.



Άγιος Βασίλης έρχεται 
και δεν μας καταδέχεται



από την Καισαρεία
συ σ' αρχόντισσα κυρία.



Βαστά εικόνα και χαρτί
ζαχαροκάντιο, ζυμωτή




χαρτί και καλαμάρι
δες και με το παλικάρι.




Το καλαμάρι έγραφε
τη μοίρα του την έλεγε




και το χαρτί ομίλει,
άσπρε μου Άγιε Βασίλη.



Καλή Πρωτοχρονιά!










🎅Καλή χρονιά!🎅

🎅Χρόνια πολλά!🎅
........................................................................... 



Συναισθήματα!

Νιώθοντας...στον κύκλο

Καλό μου ημερολόγιο,

Ένα κουτί με κάρτες όπου υπάρχουν πολλά συναισθήματα, θετικά και αρνητικά. Μέσα από το ''κουτί των Συναισθημάτων'' βγάζω ένα τυχαία και μιλάω γι' αυτό. Λέω πώς νιώθω, πως είναι το σώμα μου, αφηγούμαι ένα βίωμα. Αυτό έκαναν τα παιδιά. Στη συνέχεια το ζωγράφισαν και το τοποθέτησαν στο ''σπίτι των συναισθημάτων'' στην τάξη μας. 

'Ετσι έγινε η γνωριμία με τα συναισθήματα για να ενισχυθεί η ενσυναίσθηση που τα παιδιά την κατονόμασαν. ''Να νιώθεις σε βάθος'' τον άλλον, να κατανοείς σε μεγάλο εύρος όλα τα συναισθήματα του άλλου αλλά κυρίως τα συναισθήματα πόνου ή γενικά τα αρνητικά του συναισθήματα και να νιώσεις την επιθυμία να τον συμπονέσεις και να προσπαθήσεις να τα απαλύνεις.



Ο Stephen R.Covey αναφέρει ότι ''Το να μάθεις να βλέπεις το πρόβλημα όπως το βλέπει ο άλλος, το να κατανοείς και να νιώθεις πραγματικά τον άλλον, είναι μια από τις πολυτιμότερες δεξιότητες που μπορούμε να αναπτύξουμε''.



Σε μια καθημερινή ομιλία, αυτό που κάνουμε είναι να εστιάζουμε στο να καταλάβουμε αυτό που μας λέει και δεν καταβάλλουμε προσπάθεια στο να κατανοήσουμε τα λεγόμενά του, να μπούμε στη θέση του, να τον ''νιώσουμε''. 



Όταν συζητάμε με κάποιον για κάτι που τον δυσκολεύει αυτό που κάνουμε είναι να τον ακούμε για να του δώσουμε συμβουλές και να του βρούμε μια λύση. Αυτό σημαίνει ότι ακούμε για να απαντήσουμε κι όχι για να κατανοήσουμε. Με λίγα λόγια δεν υπάρχει ενσυναίσθηση.




Η συναισθηματική ρύθμιση είναι ένας προστατευτικός παράγοντας της ψυχικής ανθεκτικότητας. Είναι οι διαδικασίες με τις οποίες τα άτομα επηρεάζουν το ποια συναισθήματα θα έχουν, το πότε θα τα έχουν, και τον τρόπο με τον οποίο τα βιώνουν και τα εκφράζουν.(Gross,1998)



Τα συναισθήματα μας βοηθούν στην προσαρμογή στο περιβάλλον.





Σύμφωνα με τη Fredrickson,(2001) ένα συναίσθημα γεννιέται ύστερα από ένα γεγονός-ερέθισμα, το οποίο αφού προσληφθεί συνειδητά ή ασυνείδητα από το άτομο και το ερμηνεύσει, προκαλεί μια σειρά αντιδράσεων σε πολλά επίπεδα, όπως σε γνωστικό, σωματικό κλπ.




Επομένως το συναίσθημα είναι αντίδραση ψυχολογική προς κάποιο ερέθισμα. Μάλιστα τα θετικά συναισθήματα (χαρά, ενδιαφέρον, αγάπη, ικανοποίηση) αποτελούν ενεργά συστατικά της ''ψυχολογικής αντοχής'' ώστε τα άτομα να μπορούν ν' ανταπεξέλθουν σε δύσκολες στιγμές. 









Όσο περισσότερο βιώνουμε θετικά συναισθήματα τόσο περισσότερο διευρύνονται δηλαδή δημιουργούνται κι άλλα θετικά συναισθήματα κι έτσι αυξάνεται η ψυχολογική αντοχή μας και η συναισθηματική ευεξία μας.












Μας προτείνει λοιπόν να ενισχύουμε τα θετικά συναισθήματα και να τα διευρύνουμε ώστε να χτίζουμε σωματικούς πόρους (καλύτερη υγεία), γνωστικούς πόρους (επίλυση προβλημάτων), κοινωνικούς πόρους (προδιάθεση για φιλίες), ψυχολογικούς πόρους (έμπνευση, αισιοδοξία).  
Μας κάνουν περισσότερο καινοτόμους και ευρηματικούς. Κάνουμε λιγότερα λάθη και βρίσκουμε περισσότερες λύσεις. Γινόμαστε πιο ανοιχτόμυαλοι για εναλλακτικές λύσεις.



........................................................................................

Fredrickson,B.L.(2001) The role of positive emotions in positive psychology: The broaden-and-byild theory of positive emotions. American Psychologost,56, 218-226.

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Στο χωριό του Αϊ- Βασίλη...

 Χιονίζει!

Αγαπημένο μου ημερολόγιο,

Τα παιδιά περιμένουν και φέτος τον Αϊ-Βασίλη! Τον δικό τους Αϊ- Βασίλη, με την κόκκινη στολή και τη μαύρη, φαρδιά ζώνη. Τον Αϊ- Βασίλη με τις μαύρες, γυαλιστερές μπότες και το κόκκινο σκουφί. Περιμένουν τον Αϊ-Βασίλη με τα κόκκινα μάγουλα, τα μικρά μάτια, τα άσπρα γένια. Ο δικός τους Αϊ-Βασίλης απ' ότι μου είπαν κι έγραψαν στην περιγραφή του είναι:

χαμογελαστός, 

καλοσυνάτος, 

ευγενικός, 

γλυκομίλητος και 

γενναιόδωρος.




Φτιάχνει τα δώρα για τα παιδιά και φροντίζει για την αποστολή τους.

Πάμε ένα ταξίδι με αεροπλάνο, στη Βόρεια Ευρώπη, 



στη Φινλανδία και συγκεκριμένα στο Ροβανιέμι.




Πού μένει; 





Φαντάστηκαν,  το πως μπορεί να είναι το χωριό του εκεί μακριά στη Λαπωνία και το έφτιαξαν με συγκεκριμένο τρόπο ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες:


🎅Διπλώνουμε στη μέση ένα μαύρο ή μπλε ορθογώνιο χαρτόνι κανσόν σαν κάρτα για να στέκεται.
🎅Κόβουμε λωρίδες χαρτονιού σε διάφορα χρώματα.


🎅Έπειτα κόβουμε μικρότερα κομμάτια από τα χαρτόνια και διπλώνουμε το πάνω μέρος για να φαίνεται σαν στέγη. 
🎅Τα βάζουμε πάνω στο διπλωμένο χαρτόνι και δοκιμάζουμε να δούμε πως μας αρέσουν περισσότερο να είναι τοποθετημένα.

🎅Στη συνέχεια με μικρότερα κομμάτια σε σχήμα τετράγωνο φτιάχνουμε τριγωνικές στέγες διπλώνοντας τις δυο γωνίες.

🎅Κολλάμε όλα τα κομμάτια όπως τελικά αποφασίσαμε για το τελικό μας σχέδιο.


🎅Μετά ζωγραφίζουμε με μαύρο μαρκαδόρο παραθυράκια, πόρτες και καμινάδες.




🎅Στο τέλος βάζουμε να πέφτει χιόνι στον ουρανό, πάνω στις στέγες και στο κάτω μέρος των σπιτιών με ένα μικρό πινέλο και με λευκό χρώμα τέμπερας.



Κι έτσι θα έχετε το χωριό δηλαδή τα διαφορετικά χωριά όπως έκαναν τα παιδιά του Β1.
Παρόλο που τα υλικά ήταν ίδια, ωστόσο η φαντασία ήταν διαφορετική σε σχέδια 
και σίγουρα σε συνδυασμούς 
ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΤΟΥΣ!

ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΑ!













Ταξιδέψτε τώρα στο χωριό του Άγιου Βασίλη εκεί στη Φινλανδία.