Καλό μου ημερολόγιο,
Έχω την ΙΔΕΑ ότι τα παιδιά έχουν πολλές μα πάρα πολλές ιδέες αρκεί να τα οδηγήσεις στο να τις εκφράσουν και να τις πραγματοποιήσουν. Μια ιδέα απ' αυτές που σου κατεβαίνουν στο κεφάλι με δημιουργικότητα νιώθεις ότι σου ανήκει. Πολλές φορές την κρατάς, δεν την αποκαλύπτεις μέχρι να υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος για να μπορέσεις να την υλοποιήσεις. Αυτό γίνεται όχι γιατί φοβάσαι μήπως δεν είναι καλή αλλά για να μην την υλοποιήσει κάποιος άλλος και την οικειοποιηθεί. Δυστυχώς πολλοί το εκμεταλλεύονται αυτό χωρίς να έχουν την εντιμότητα να το παραδεχτούν.
Ας δούμε όμως και την φιλοσοφική πλευρά που ξεκινάει ακόμη και από τα αρχαία χρόνια.
Οι ιδέες χαρακτηρίζονται άλλοτε καλές, αστείες, σπουδαίες, έξυπνες, θαυμάσιες, εξαιρετικές και άλλοτε κακές, χαζές, ανόητες, αδιάφορες, υπερβολικές. Τι είναι όμως οι ιδέες; Στο λεξικό αναφέρεται ότι η ιδέα είναι η αναπαράσταση των αισθητών αντικειμένων που σχηματίζεται στον νου, η αντίληψη καταστάσεων ή ιδιοτήτων. Η λέξη απέκτησε φιλοσοφική σημασία στον Πλάτωνα, όπου δήλωσε την αληθινή ουσία των πραγμάτων. Όλες οι ηθικές αξίες αποτελούν Ιδέες: η αρετή, η δικαιοσύνη, η ανδρεία, η σωφροσύνη, η ευσέβεια και όλες οι άλλες αντίστοιχες, βάσει των οποίων κρίνεται η ανθρώπινη συμπεριφορά. Καλούνται να προσφέρουν λύσεις σε όλα τα ανθρώπινα προβλήματα, δίνουν το μέτρο της αλήθειας στις κρίσεις των ανθρώπων.
Οι Ιδέες του Πλάτωνα βρίσκονται έξω από τον υπαρκτό κόσμο. Αποτελούν ένα αυτόνομο βασίλειο, το οποίο δεν φαίνεται να επηρεάζεται από το χάος και την ανορθολογικότητα που επικρατούν στην πραγματικότητα των ανθρώπων.
Το παρακάτω βιβλίο μας λέει:
Τι μπορείς να κάνεις με μια ΙΔΕΑ;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.