Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Ο Ταύρος του Κεραμεικού


 Υιοθεσία γλυπτού

Αγαπημένο μου ημερολόγιο,

Θέλω να σου πω ότι τόσο καιρό που συνομιλούμε  τα παιδιά μαθαίνουν με έναν διαφορετικό τρόπο την ιστορία και τη σημασία των μνημείων της Αθήνας, αφού συμμετέχουν  στο πρόγραμμα  «Το Παιδί, η Πόλη και τα Μνημεία», μια συνεργασία του Δήμου της πόλης μας και της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων με τα σχολεία. Από την περσινή χρονιά αγκαλιάσαμε και αγαπήσαμε το πρόγραμμα με τις τόσες έννοιες και παιδαγωγικές αρχές που εμπεριέχει. Υιοθετούμε τα αγάλματα, νοιαζόμαστε για τον δημόσιο χώρο ,γινόμαστε ενεργοί πολίτες, είναι η φράση όπου συμπυκνώνεται το πρόγραμμα. Ο σεβασμός για το δημόσιο χώρο οφείλουμε να γίνει συνείδηση από πολύ μικρή ηλικία. Συζητώντας, ανταλλάσσοντας απόψεις, διερευνώντας νέες ιδέες, δημιουργώντας ακόμη και εξ αποστάσεως με διαφοροποιημένους τρόπους, προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε τους στόχους μας.

Επιλογή γλυπτού

Η B' τάξη φέτος, υιοθετήσαμε τον «Ταύρο του Κεραμεικού». Βρίσκεται πολύ κοντά στο σχολείο και έχει εύκολη προσβασιμότητα. Τα παιδιά ανέλαβαν πρωτοβουλία, ερεύνησαν, ανακάλυψαν και συγκέντρωσαν πραγματολογικά  στοιχεία για το γλυπτό.

Ο διάσημος ταύρος του Κεραμεικού είναι έργο ενός πολύ καλού γλύπτη, που μπόρεσε να αποτυπώσει πάνω στο μάρμαρο τη δύναμη και την ορμή του ρωμαλέου ζώου. Κατασκευάστηκε μεταξύ 345 π.Χ.- 340 π.Χ.. Ο ταύρος ήταν στημένος πάνω σ' ένα ψηλό βάθρο, σε ναΐσκο, στον οικογενειακό τάφο ενός πλούσιου Αθηναίου που ονομαζόταν Διονύσιος, o Κολλυτός, και ήταν γιος του Αλφίνου. Ξέρουμε ότι ήταν πλούσιος επειδή είχε ολόκληρο οικογενειακό τάφο, στολισμένο με πολύ ωραία γλυπτά, στην καλύτερη «γειτονιά» του νεκροταφείου, στην Οδό των Τάφων.  


 Η Οδός των Τάφων

Ο ταύρος ήταν σύμβολο δύναμης. Γι' αυτό τον διάλεξε η οικογένειά του νεκρού, για να τονίσει το πόσο ισχυρός ήταν ο Διονύσιος όσο ζούσε.


 Μουσείο Κεραμεικού, Ταύρος από τον ταφικό περίβολο του Διονυσίου του Κολλυτού

Ακριβώς κάτω από τα πόδια του ταύρου ήταν χαραγμένη μια σύντομη επιγραφή. Στο βάθρο του ταύρου λέει περίπου τα εξής: «Το σώμα σου, Διονύσιε, το σκέπασε η γη, όμως η ψυχή του ταμία είναι αθάνατη. 'Οταν πέθανες, άφησες στους φίλους, στη μητέρα και στις αδελφές παντοτινό πένθος. Σε αγάπησαν δύο πατρίδες για τη μεγάλη σου σωφροσύνη. Η μία πατρίδα είναι αυτή που γεννήθηκες ,η άλλη εκεί όπου υπηρέτησες σύμφωνα με τους νόμους».
Ο Διονύσιος, που πέθανε άγαμος, κατοικούσε στον δήμο Κολλυτού, ΕΔΩ γειτονικό στον Κεραμεικό, και στο νησί της Σάμου ,όπου υπήρξε ταμίας στο Ηραίον για το έτος 346/5. Το αξίωμα του ταμία σε ένα ιερό ήταν μια τιμητική θέση και την έπαιρναν μόνο οι πολύ πλούσιοι και σημαντικοί πολίτες.

Πηγή: Υπουργείο πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων/Βικιπαίδεια

Αναστάσης Κο./Βαλίσια Ζου./Γεωργία Γε./Δήμητρα Α./Λυδία Α./Μαργαρίτα Δα./Φάνης Κα.




Αρχ. Δήμος Κολλυτού στη νοτιοδυτική πλευρά της Ακρόπολης, νότια του Αρείου Πάγου
Ο Κεραμεικός

Ο Κεραμεικός είναι το σημαντικότερο  νεκροταφείο της Αρχαίας Αθήνας. Το «κάλλιστον προάστειον» της Αθήνας, όπως αναφέρει ο Θουκυδίδης, απλώνεται στην κοιλάδα του ποταμού Ηριδανού.

«Λίγο πριν βγεις απ' την Ερμού έχει μια πόρτα
που, αν τη διαβείς, μες στον παράδεισο θα μπεις.
Πλαγιές μικρές, σπασμένα μάρμαρα και χόρτα
και το γλυκόλαλο αηδόνι της σιωπής.»
Φώντας Λάδης

Εκεί υπάρχουν πολύ σημαντικά μνημεία, που ανάμεσά τους ξεχωρίζει και  «Ο Ταύρος του Διονυσίου». Ο Κ. Παλαμάς για τα υπέροχα αυτά μνημεία λέει:

« η τέχνη σας γέννησε
σας γλίτωσε απ' του καιρού τα χέρια
έδιωξεν από πάνω σας τη θλίψη του θανάτου,
έριξ' επάνω σας το φως των ιερών λειψάνων.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το χώρο του Κεραμεικού ΕΔΩ.

Περιήγηση στο μουσείο

Μικροί και μεγάλοι, αν θέλετε να κάνετε μια περιήγηση σε ένα υπαίθριο μουσείο στην καρδιά της Αθήνας και στο μουσείο, μπορείτε να έχετε οδηγό το υλικό που υπάρχει ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.