Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Το καναρίνι στο κλουβί


Κελάηδημα!

Αγαπημένο μου ημερολόγιο,

Τι ωραία που είναι ν' ανοίγεις το παράθυρό σου και ν' ακούς το κελάηδημα των πουλιών!
Είναι σαν να συνομιλούν. Διάλογος με ευγένεια! Χάδι στ' αυτιά κι όχι γρατζούνισμα!
Κελάηδημα! Ήχος με μουσικότητα, ευχάριστος! «Τι κελαηδάτε συνέχεια;» μας έλεγαν οι δάσκαλοί μας, όταν μας έβλεπαν να καθόμαστε στις γωνιές της καταπράσινης εκείνης αυλής και να συνομιλούμε. Προφανώς όχι με ειρωνικό τρόπο, αλλά θέλοντας να μας πουν ότι μιλούσαμε πολύ γρήγορα κι ευχάριστα. Ελεύθερα τα παιδιά μιλούν, ελεύθερα τα πουλιά κελαηδούν! Και τότε τι δουλειά έχει  ένα πουλί στο κλουβί; Και τότε γιατί τα παιδιά δεν ακούγονται; Πώς ένα ποίημα το εκφράζει αυτό; Αγαπημένο μου ημερολόγιο η Λυδία έψαξε και κοίτα τι βρήκε...


Καναρίνι

Το καναρίνι στο κλουβί
με πόση χάρη κελαηδεί!
Μα εγώ τον όμορφο σκοπό
πώς τον ακούω θλιβερό!
Χωρίς ν' απλώνει τα φτερά
πού τήνε βρίσκει τη χαρά;
Πώς η μικρούλα του η ψυχή
τήνε βαστάει τη φυλακή;

 Ο Τρούλης κελαηδάει

Το κοριτσάκι ζωηρό
του κάνει χάδια ένα σωρό,
του δίνει ζάχαρη πολλή
και του λαλεί και το φιλεί,
μ' αυτό με κομπιαστή λαλιά
σάμπως παράπονο αρχινά.
Πώς η μικρούλα του η ψυχή
τήνε βαστάει τη φυλακή;

Χρόνο το χρόνο, ολοζωή
μόνο του μέσα στο κλουβί;
Και να θωρεί τον ουρανό
από δωμάτιο σκοτεινό;
Και να μην παίζει στα κλαδιά
μαζί με τ' άλλα τα πουλιά;
Πώς η μικρούλα του η ψυχή
τήνε βαστάει τη φυλακή;
(Από το βιβλίο: Βασίλης Ρώτας, Αυγούλα, Αθήνα 1974)


Και τώρα μάθημα για τα καναρίνια! Ας συλλέξουμε στοιχεία, φωτογραφίες, τραγούδια, ιστορίες, παραμύθια και άλλα ποιήματα, φράσεις κι ας μάθουμε πως ο άνθρωπος συνδέθηκε μαζί τους!

Προέλευση

Το καναρίνι είναι ωδικό πτηνό.
Τα καναρίνια εισήχθησαν στην Ισπανία τον 15ο αι. μετά την κατάκτηση των Κανάριων Νήσων από τους Ισπανούς. Οι Ισπανοί ναυτικοί ήταν εκείνοι που τα έφεραν για πρώτη φορά στην Ευρώπη έχοντάς τα ως συντροφιά στα ταξίδια τους. Το κελάηδημά τους τα έκανε περιζήτητα όπου ήθελαν να τα έχουν στις αυλές τους, αρχικά στις υψηλές κοινωνίες.  Λένε ότι έγινε ένα ναυτιλιακό ατύχημα κι ένα μεγάλο φορτίο καναρινιών δραπέτευσε και σύντομα εξαπλώθηκαν σε όλη την Ευρώπη. Είναι πιθανό να προέρχεται από το άγριο καναρίνι(serinus canaria canaria), το οποίο κατάγεται από τις Κανάριες νήσους Μαδέρα, Αζόρες, Τενερίφη κ.α.





Χαρακτηριστικά -Συμπεριφορά

Τα καναρίνια είναι καθαρά, ήρεμα. Δεν τους αρέσει να τα αγγίζει κάποιος.    
Ο μελωδικός και ευχάριστος ήχος που βγάζουν όταν τραγουδάνε είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους. Επίσης είναι το πιο ευαίσθητο αλλά και δυνατό σημείο τους αφού αν αρρωστήσουν σταματούν να κελαηδούν μέχρι την επόμενη άνοιξη.
Από τους πρώτους μήνες της ζωής τους, κυρίως τα αρσενικά, αρχίζουν να κελαηδούν.



Πατήστε ν' ακούσετε το Κελάηδημα  του καναρινιού.


                    
Αναπαραγωγή

Το θηλυκό γεννάει 3-5 αυγά, που επωάζει για περίπου 14 μέρες πριν εκκολαφθούν. Τα νεογνά γεννιούνται χωρίς φτέρωμα και είναι έτοιμα να αφήσουν τη φωλιά σε περίπου ένα μήνα. Τα καναρινάκια ανατρέφονται κι από τους δύο γονείς. Μια φορά το χρόνο στο τέλος της περιόδου αναπαραγωγής, τα καναρίνια αλλάζουν όλο τους το φτέρωμα.
 Δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσουμε το φύλο των καναρινιών. Κατά την περίοδο αναπαραγωγής όμως, μπορούμε από την συμπεριφορά, να το διακρίνουμε πιο εύκολα. Εκείνη την περίοδο που είναι συνήθως την άνοιξη, τα αρσενικά είναι ιδιαίτερα ομιλητικά.
Μπορούν να αναπαραχθούν στο σπίτι αρκεί:
1.να είναι υγιή και ενήλικα
2. να υπάρχει άφθονο νερό και φαγητό
3.μια φωλιά και υλικά για να τοποθετήσουν μέσα στη φωλιά

Τροφή στη φύση


Τα καναρίνια στη φύση είναι σποροφάγα. Κατά την περίοδο ανάπτυξης των νεοσσών οι γονείς τα ταΐζουν με έντομα. Τρέφονται γενικά με ζουμερές ρίζες φυτών, γλυκά φρούτα, άνθη και διάφορα σπόρια όπως ρέβας, παπαρούνας , μαρουλιού  κ.α. 

 Φωτογραφία από GreekBirdClub

Τροφή και κλουβί

Η κύρια τροφή τους είναι μια ποικιλία από ανάμεικτους σπόρους. Την περίοδο που αλλάζουν φτέρωμα χρειάζονται τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες (αυγό, κοτόπουλο ή έντομα σε σκόνη) .Φρούτα και λαχανικά θα έδιναν καταπληκτική ασχολία και ισορροπημένο γεύμα. Όταν ο καιρός είναι κρύος τα καναρίνια πρέπει να βρίσκονται σε ζεστό μέρος. Το κλουβί πρέπει να είναι ευρύχωρο, ασφαλές. Μπορούν να ζήσουν, αν έχουν φροντίδα, ως και 14 χρόνια περίπου.

 Ο Τρούλης πίνει νερό
Στη φύση

Τα καναρίνια στη φύση αποφεύγουν τα σκοτεινά δάση. Επιλέγουν περιοχές με αραιή βλάστηση, ξέφωτα και σημεία με εύκολη πρόσβαση στο νερό. Το πρωί κατευθύνονται πολλά μαζί σε νερό και έπειτα σε μέρος για να βρουν τροφή. Κάθε χειμώνα ζουν σε χαμηλά υψόμετρα για να αποφύγουν το κρύο και μπορεί να τα συναντήσεις σε κήπους και αυλές. Κάθε καλοκαίρι ανεβαίνουν σε πιο δροσερές περιοχές.

Καναρίνι , ήρωας κινουμένων σχεδίων;

Ο Τουίτι

Ο Τουίτι είναι ένα κίτρινο καναρίνι μικρόσωμος, με μεγάλο κεφάλι, μικρά  φτερά, μικρά πορτοκαλί πόδια  και μπλε μάτια. Δημιουργήθηκε από τον Μπομπ Κλάμπετ (πρωτότυπο) και Φριζ Φρίλενγκ (επανασχεδιασμός) το 1942.Παρόλο που ο Τουίτι έχει λεπτή φωνή και μακριές βλεφαρίδες είναι αρσενικός. Ο Τουίτι φαίνεται να είναι ανήμπορος αλλά είναι πονηρός και καταφέρνει πάντα να ξεγλιστρά από τον γάτο Σιλβέστερ που τον κυνηγά. Όμως ο σκύλος, φίλος του Τουίτι τον προστατεύει, καθώς επίσης και η γιαγιά. Έτσι ο Τουίτι καταφέρνει πάντα να ξεφεύγει. Πηγή Βικιπαίδεια
                                                                                          Μα.Δα.



Τι άλλο βρήκατε παιδιά;

Φράσεις για το χρώμα του!

Έγινε κίτρινος σαν καναρίνι αντί για λεμόνι.

Και...

Το λεμόνι είναι κίτρινο σαν το καναρίνι!

Ή
Σαν καναρίνι στο κλουβί...

Γε.Γε.



Μπορείτε να ακούσετε αυτό το υπέροχο παραμύθι πατώντας πιο κάτω τον τίτλο του παραμυθιού.





                   
                    

                                                                                                                      Βα.Ζου.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.