Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Οι Τρεις Ιεράρχες

Ποιοι ήταν

Καλό μου ημερολόγιο,

Σήμερα είναι η γιορτή των τριών Ιεραρχών. Γιορτάζουν τα σχολεία! Κάθε χρόνο στις 30 Ιανουαρίου, η χριστιανική Εκκλησία τιμά από κοινού τους Τρεις Μεγάλους Πατέρες και Δασκάλους, τον Μέγα Βασίλειο, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο για την προσφορά τους στην χριστιανική πίστη, στα ελληνικά γράμματα και την Παιδεία.


Τιμώνται ως προστάτες των Γραμμάτων.

Τρεις Ιεράρχες-Βυζαντινό και χριστιανικό μουσείο

Φορητή εικόνα ,Τέλη 16ου αι.-Μιχαήλ Δαμασκηνός

Η γιορτή των τριών Ιεραρχών

Η γιορτή καθιερώθηκε από την εκκλησία στα μέσα του 11ου αιώνα. Σκοπός ήταν να παρουσιαστούν και οι τρεις αυτές προσωπικότητες ως υπέρμαχοι του τριαδικού δόγματος και να δοθεί ένα τέλος για το ποιος από τους τρεις Ιεράρχες ήταν ο σπουδαιότερος. 

Αναδείχτηκαν Πατέρες της Εκκλησίας και Άγιοι. Η σοφία και η δράση τους, τους έδωσε τον τίτλο Των Μεγίστων Φωστήρων, όπως ψέλνεται και στο τροπάριό τους: ''Τους Τρεις Μεγίστους Φωστήρας Της Τρισηλίου Θεότητος.''




Ο λόγος τους και τα διδάγματά τους αναδεικνύουν αξίες, που χρειάζεται να διατηρούμε στη ζωή.



Τα λόγια τους αναδεικνύουν την παιδεία που χρειαζόμαστε.


Αγαπημένα μου παιδιά, καλή πρόοδο!



Πηγές και φωτογραφίες:

https://www.byzantinemuseum.gr/el/permanentexhibition/from_Byzantium_to_Modern_Era/society_art_in_Venetian_Crete/?bxm=13098

https://gr.pinterest.com/pgloupos/%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B9%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B5%CF%82/


 https://gr.pinterest.com/pin/648307308837776874/

https://gr.pinterest.com/pin/327285097924415621/

https://gr.pinterest.com/zinakourtidou/3-%CE%B9%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B5%CF%82/

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Πολλαπλασιάζω

 Τις γνώσεις μου

Αγαπημένο μου ημερολόγιο,

Θα σου μιλήσω για την έννοια του πολλαπλασιασμού. Αυτές τις μέρες με τα παιδιά ασχολούμαστε με την προπαίδεια όπως αλλιώς τη λέμε. ''Γνωρίζω το ένα και αναζητώ τα πολλά''. Το λέει και η λέξη ότι πρόκειται για πολλά. Πώς θα το κάνω αυτό; Αρχίζω την αναζήτηση. Βρίσκω ένα ίδιο και το βάζω δίπλα του. Βρίσκω άλλο ένα και το βάζω κι αυτό. Τότε αναρωτιέμαι. Πόσα τελικά βρήκα όλα μαζί; Τα προσθέτω και φτάνω σε ένα αποτέλεσμα. Μάλιστα, είναι μια πρόσθεση. Μια επαναλαμβανόμενη πρόσθεση από ίδια στοιχεία. Η πρόσθεση άλλωστε είναι η βάση όλων των πράξεων. Είναι σαν να λέμε η ''μητέρα'' τους.


Η πρόσθεση αποτελεί το μοντέλο για πράξεις όπως  ο πολλαπλασιασμός.

Ο πολλαπλασιασμός είναι μια διαδικασία επαναλαμβανόμενης πρόσθεσης.

Ας θυμηθούμε, παιδιά, τις μικρές σύντομες ιστορίες από την πρώτη δημοτικού.

👩Ένα παιδί κάνει το λαγουδάκι.

🐇Σε μια γωνιά της τάξης υπάρχουν καρότα.

😀Το παιδί  αναπαριστά την ιστορία.


''Κάποτε σε ένα δάσος ζούσε ένα λαγουδάκι. Πείνασε και αναζήτησε τροφή. Καθώς έψαχνε βρήκε έναν λαχανόκηπο με καρότα. 



Πήγε μια φορά και πήρε 2 καρότα. Δεν χόρτασε και πήγε δεύτερη φορά και πήρε άλλα 2.Θέλησε όμως να πάει και τρίτη φορά για να πάρει άλλα δύο για το βράδυ. ''




  • Πόσες φορές πήγε στον λαχανόκηπο;
  • Πόσα καρότα, παιδιά, πήρε όλα μαζί;

Πήγε 3 φορές στον λαχανόκηπο και πήρε 6 καρότα.
Δηλαδή:
Δείτε πως αλλιώς γράφουμε αυτή την επαναλαμβανόμενη πρόσθεση.

32

Τρεις φορές φορές το δύο.

Τρεις φορές πήγε και κάθε φορά έφερνε 2 καρότα.

Το σύμβολο 


διαβάζεται φορές ή επί.


Ας πειραματιστούμε τώρα με διάφορα παραδείγματα χρησιμοποιώντας πραγματικά αντικείμενα όπως μπαλάκια, ξυλάκια, βιβλία, τετράδια κ.λ.π. που υπάρχουν στη τάξη.

Τοποθετούμε τα υλικά σε ομάδες ίσου αριθμού μπροστά στα παιδιά.



Γράφουμε:  3+3+3+3   ή   4❌3

Δοκιμάζουμε να αποκωδικοποιήσουμε και το αντίθετο. Αυτό γίνεται πολλές φορές κι απ' όλα τα παιδιά. Δεν βιαζόμαστε.

Δηλαδή:

👉Τι σημαίνει δύο φορές το δύο;


''Προσθέτω ξανά 
και ξανά.''




👉2
2

Πώς αλλιώς θα γράψουμε:   👉  3❌4

4+4+4

Πώς αλλιώς θα γράψουμε:   👉26

6+6

 Ύστερα από πολλά βιωματικά παραδείγματα αλλά και  συμπλήρωση εργασιών βρισκόμαστε στη διαδικασία επεξεργασίας και εκμάθησης της προπαίδειας.
Γι' αυτό παιδιά σας προτείνω και κάποια βιντεάκια για να γίνει πιο διασκεδαστικός ο τρόπος που μαθαίνετε.

👉Ας δούμε την προπαίδεια του 






Και τώρα η διπλάσια του 2 δηλαδή του 



Συνεχίζουμε με την διπλάσια του 4 δηλαδή του



Παιδιά, του 5 είναι πιο εύκολη




Και η διπλάσια του 5 δηλαδή του 10 είναι ακόμη πιο εύκολη αφού... είσαστε μια τάξη πολύ πολύ εντάξει και οι δάσκαλοι σας έχουν μη βρέξει και μη στάξει.






Να θυμάστε με επανάληψη και εξάσκηση θα τις έχετε στα δάχτυλα!
 
👉Οι υπόλοιπες προπαίδειες τις επόμενες ημέρες.



Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Ολοκαύτωμα

Ημέρα μνήμης

Αγαπημένο μου ημερολόγιο,

Σήμερα είναι Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Ο όρος αυτός σημαίνει τον διωγμό και τη μαζική γενοκτονία εκατομμυρίων Εβραίων από τους Ναζιστές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. 

Είναι ημέρα μνήμης για ένα κορίτσι, την Άννα Φρανκ, αλλά και για τα άλλα παιδιά που εξοντώθηκαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου. Ήταν Εβραιόπουλα, παιδιά Ρομά, παιδιά με σωματικές ή πνευματικές αναπηρίες, παιδιά που θεωρούνταν όχι χρήσιμα αφού μόνο καταναλώνουν τροφή και δεν μπορούν να προσφέρουν εργασία. Θεωρούνταν αντιπαραγωγικά γι' αυτό έμπαιναν στο πρόγραμμα της ''ευθανασίας'' για να δημιουργηθεί η'' Άρια φυλή''(ανώτερη φυλή). 

Τα παιδιά βίωσαν το Ολοκαύτωμα με τραυματικό τρόπο. Μια ολόκληρη γενιά παιδιών έχασε απότομα την αθωότητά της ζώντας τη βιαιότητα, τον θάνατο και τον παραλογισμό του πολέμου. Η αγωνία, η πείνα, ο ξεριζωμός, η εξόντωση μελών της οικογένειάς τους ήταν καθημερινότητα. Πολλά παιδιά Ελλήνων Εβραίων κρύφτηκαν σε σπίτια Ελλήνων Χριστιανών, άλλαξαν όνομα και οικογένεια κι έζησαν τον τρόμο.









ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ''ΑΝΝΑ ΦΡΑΝΚ'' 
από τη Δήμητρα Γαλάνη



Το βιβλίο με τίτλο ''Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα'' δείχνει το πέρασμα από την παιδική αθωότητα στην σκληρή πραγματικότητα μέσα από μια αποκάλυψη.



Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο εννιάχρονος Μπρούνο δεν έχει ιδέα για την Τελική Λύση ή το Ολοκαύτωμα. Δεν γνωρίζει για τον εφιάλτη που ζουν οι λαοί της Ευρώπης εξαιτίας της χώρας του. Αναγκάστηκε να μετακομίσει από το άνετο σπίτι του στο Βερολίνο όπου ζούσε, σε μια απομονωμένη  περιοχή που δεν έχει τίποτα να κάνει ούτε κάποιον για να παίξει. Ώσπου συναντά τον Σμούελ, ένα αγόρι που ζει από την άλλη μεριά του συρματοπλέγματος και που, όπως όλοι οι άνθρωποι εκεί φορά μια στολή σαν ριγέ πιτζάμα. Ο Μπρούνο και ο Σμούελ αναπτύσσουν μια φιλία που θα οδηγήσει τον Μπρούνο σε μια σκληρή πραγματικότητα.





Κανένα παιδί να μην βρεθεί σε παρόμοια θέση.

''Ας διαφυλάξουμε την ιστορική μνήμη, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των παιδιών. 




Ακολουθεί το τραγούδι 
''Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ''
Στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλης
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Τραγούδι: Μαρία Φαραντούρη



Ας καλλιεργήσουμε την ειρήνη, τη δημοκρατία, τον αλληλοσεβασμό, την αποδοχή της διαφορετικότητας.''



ΠΗΓΕΣ:

https://ww https://unric.org/el/27%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%AE%CF%82%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CE%BC%CE%BD%CE%AE%CE%BC%CE%B7%CF%82-%CE%B8%CF%85%CE%BC/

w.minedu.gov.gr/news/51229-26-01-22-minyma-tis-ypourgoy-paideias-kai-thriskevmaton-nikis-kerameos-gia-ti-diethni-imera-mnimis-ton-thymaton-tou-olokaftomatos

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%AE%CF%82_%CE%97%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1_%CE%9C%CE%BD%CE%AE%CE%BC%CE%B7%CF%82_%CE%B3%CE%B9%CE%B1_%CF%84%CE%B1_%CE%98%CF%8D%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%9F%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82



Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Χιονισμένες εικόνες

Στιγμές...

Χιονισμένο μου ημερολόγιο,

Σήμερα είναι όλα χιονισμένα αλλά ας μην πολυλογώ με τα ίδια και τα ίδια. Ας δούμε αμέσως τι αποτύπωσαν τη σημερινή μέρα τα παιδιά και μου έστειλαν από την εξόρμησή τους.

Η ΧΙΟΝΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Δευτέρας στις 24/01/2022.Το χιόνι έπεφτε με δύναμη και σκέπαζε τα πάντα. Ένα σπάνιο φαινόμενο, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. Συνοδεύτηκε από κεραυνούς (βροντές και αστραπές).


Το αποτύπωμά της λοιπόν όπως καταγράφηκε.

Βγαίνω στο μπαλκόνι και συναντώ την χιονοκαταιγίδα... Δεν προλαβαίνω να της πιάσω κουβεντούλα και κάνω στροφή και ξαναμπαίνω μέσα. Ίσα που πρόλαβα να την φωτογραφίσω.

''Η χιονοκαταιγίδα''


Η Μαργαρίτα Γ. και τα άλλα παιδιά πέρασαν από το σχολείο. Το βρήκαν κλειστό.


No school today

Δεν έχουμε σχολείο σήμερα.


Η Μανόλια Π. πήρε το σκύλο της και βγήκε έξω να διασκεδάσει. Μπροστά ο σκύλος, πίσω η Μανόλια να τρέχουν μέσα στη χιονοκαταιγίδα. Έγιναν χιονάνθρωποι.


''Χιονόσκυλο''


Ο Δημήτρης Ζ. προτίμησε να σταματήσει η χιονοκαταιγίδα και μετά να βγει έξω. Έπεσε πάνω σε μια αμυγδαλιά που δεν άνθισε ακόμα. Δεν ξεγελάστηκε. Αν την τίναζε θα έπεφταν πάνω του όχι τ' ανθάκια της αλλά τα χιονάκια της.

''Η χιονισμένη αμυγδαλιά''


Ο Τάσος Β. δεν ''κρατιόταν'' άλλο. Βγήκε γρήγορα με τον αδελφό του και έφτιαξαν χιονάνθρωπους πάνω στο αυτοκίνητο.


''Δύο αδερφάκια χιονανθρωπάκια''

(στο Θησείο)



Η ώρα πέρασε. Έφτασε το βράδυ. Η Μανόλια επέστρεψε στο σπίτι της και κοιτούσε τώρα από το παράθυρό της το χιόνι, που συνέχιζε να πέφτει.


''Βραδινή πτώση''


Ο Κωνσταντίνος Μ. το άλλο πρωί, της Τρίτης, ανέβηκε  ψηλά και θαύμασε το τοπίο. Υπήρχε πολύ φως! Επικρατούσε ησυχία! Μυστηριώδης ησυχία!

''Μια άλλη Αθήνα σήμερα''


Η Βίβιαν Β. δεν περίμενε να πέσει τόσο πολύ χιόνι. Έμεινε έκπληκτη! Δεν έχασε όμως την ευκαιρία και πετάχτηκε έξω σαν ελατήριο πρωί πρωί κι άρχισε να φτιάχνει, μα φυσικά, τον πιο μεγάλο χιονάνθρωπο! Είναι εξωτικός!


''Ο απρόσμενος επισκέπτης''


Ο Θοδωρής Μ. το πρωί είχε μια συνάντηση. Στάθηκε μπροστά του κι ο χιονάνθρωπος του χαμογέλασε. Ο Θοδωρής τον χαιρέτησε κι έφυγε. Κι εκείνος του έκλεισε το μάτι.

''Ο χαμογελαστός χιονάνθρωπος''


Ο Παναγιώτης Κ. από το σπίτι του είδε τις παλιές σκεπές να έχουν μια διαφορετική όψη. Το χιόνι τα μεταμορφώνει όλα.



''Χιονισμένη σκεπή''

Δεν έχασε καιρό και βγήκε έξω να φτιάξει έναν χιονάνθρωπο. Άψογα!

''Ο χιονένιος''


Η Μαργαρίτα Γ. και η Σοφία Κ. σήμερα πήγαν στην πλατεία. Συνάντησαν κι άλλα παιδιά κι έφτιαξαν όλοι μαζί έναν χιονάνθρωπο.
Δεν του έδωσαν τίτλο αλλά καθώς τον κοίταζα μου ήρθε αυτός στο μυαλό...

''Ο χιονάνθρωπος με ρόδες''


H Σοφία Κ. τον ρώτησε αν χρειάζεται κάτι και εκείνος της ζήτησε ένα ζεστό καφεδάκι!

''Περιμένοντας τον καφέ του''

Περπατώντας στον πεζόδρομο έπεσα πάνω σε μια χιονοστιβάδα που μόλις είχε φτάσει από τον λόφο του Φιλοπάππου. Έκανα έναν ελιγμό και της ξέφυγα...Ευτυχώς, ήμουν τυχερή που δεν  με καταπλάκωσε! Ακόμη θα βρισκόμουν εκεί τόσες ώρες και δεν ξέρω πως θα γλίτωνα...Ίσως αν περνούσε κανένα παιδί...

''Η χιονοστιβάδα''

Έφτασα στο λόφο. Σήκωσα το βλέμμα μου ψηλά και είδα τα παιδιά. Η Εύα Γ. είχε φτάσει στην κορυφή. ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΚΟΡΥΦΗ ΚΑΤΑΚΤΗΘΗΚΕ ΣΚΕΦΤΗΚΑ! 

''Φτάνοντας στην κορυφή''


Η Μαργαρίτα Κ. το απόγευμα κοιτάζει τη χιονοκαλυμμένη περιοχή και σκέφτεται να ξαπλώσει να φτιάξει χιονένια αγγελάκια. Βυθίζεται μέσα στο χιόνι...

''Χιονοκάλυψη''

Έφτασε πάλι το βράδυ. Ο Ανδρέας Β. επιστρέφει στο σπίτι του. Ένα ποδήλατο! Το κοιτάζει από δω, το κοιτάζει από κει...''Είναι μόνο του'' λέει. Μπαίνει στο σπίτι του και τρέχει στο παράθυρο. Δεν βλέπει κανέναν. Το ποδήλατο εξακολουθεί να είναι μόνο του. ''Θα δω το πρωί'' σκέφτεται και πάει γρήγορα να κοιμηθεί.

Lonely bicycle
(Μοναχικό ποδήλατο)


Στιγμές...αληθινές!

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Χιονίζει ξανά!

 Ανάταση ψυχής!

Γλυκό μου ημερολόγιο,

Πόσο χαρούμενα είναι σήμερα τα παιδιά! Σαν να βλέπω τα πρόσωπά τους να χαμογελάνε! Ναι, ναι χοροπηδούν κολλημένα στο τζάμι του σαλονιού τους και μιλάνε, μιλάνε βγάζοντας χαρούμενες φωνές κάθε φορά που βλέπουν να δυναμώνουν οι νιφάδες και να στρώνονται στα δέντρα, στα αυτοκίνητα, στις ταράτσες, στις κεραίες στα κεραμίδια...Πώς αντέχεις να τους στερήσεις αυτή τη χαρά και την αισιοδοξία! Το μεγαλύτερο ''μάθημα'' είναι να βλέπεις το χιόνι που σου προσφέρει απλόχερα η φύση και δεν είναι η καθημερινότητά σου. Η εμπειρία αυτή θα βιωθεί και θα καταγραφεί στο μυαλό των παιδιών που θα τους δημιουργήσει τόσα θετικά συναισθήματα όσα δεν μπορεί κανείς να τους προκαλέσει. Αυτό θα γίνει μια ''σκαλωσιά'' για να χτίσουν κι άλλα κι άλλα κι άλλα ενδυναμώνοντας τον εαυτό τους και προσφέροντάς τους τα εσωτερικά κίνητρα να γίνουν πιο δημιουργικά και να ενισχύουν την ψυχική τους αντοχή. 

Αφήστε τα να δουν, να σκεφτούν να πουν, να νιώσουν, να φωνάξουν από ενθουσιασμό, μην τους κάνετε ''mute''.

''Aφήστε τα να απολαύσουν.''

Ας τους μάθουμε να απολαμβάνουν!

Τι βλέπετε από το παράθυρό σας;


Το ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝ

είναι η ικανότητα του ατόμου να ''στέκεται'' στις θετικές εμπειρίες της καθημερινότητάς του κι ενεργητικά να ενδυναμώνει την ευεργετική τους επίδραση(Bryant & Verroff,2017).




Διαβάστε και τις προηγούμενες αναρτήσεις.

Δείτε ταινιάκια, φτιάξτε γιρλάντες χιονανθρώπων, καλτσένιους χιονάνθρωπους και περάστε όμορφα.!

https://hagalia.blogspot.com/2022/01/blog-post_2.html

https://hagalia.blogspot.com/2021/02/



Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Οι αμυγδαλιές άνθισαν

Νότα αισιοδοξίας!

Καλό μου ημερολόγιο,

Σήμερα θα σου μιλήσω γι' αυτή ''την τρελή'' όπως την αποκαλούν οι περισσότεροι, την αμυγδαλιά. Είναι το δέντρο που ανθίζει μέσα στο καταχείμωνο, αψηφώντας το κρύο του βοριά, δίνοντας την υπόσχεση στους ανθρώπους πως όπου να 'ναι η άνοιξη κοντοζυγώνει. Και μες στο κρύο του χιονιά τον αναζητά να τον κρατήσει αγκαλιά! 

Δεν φεύγει από το μυαλό μου η εικόνα του αμυγδαλεώνα που ήταν πιο κάτω από το σπίτι μου. Νιώθω πολύ τυχερή που έχουν θαυμάσει τα μάτια μου τέτοιες εικόνες! 

Σαν νεράιδες ντυμένες στα λευκά προσμένουν να χορέψουν αγκαλιά με τον χιονιά, στου Γενάρη τη δροσιά. Φέρνουν την ελπίδα μέσα στον παγερό και μουντό χειμώνα. Σίγουρα για τον καθένα αυτή η εικόνα συμβολίζει ή σημαίνει κάτι διαφορετικό. Η αμυγδαλιά μπορεί να θεωρηθεί σύμβολο της ''τρέλας'', της βιασύνης, της επιπολαιότητας, της απερισκεψίας αλλά και της αισιοδοξίας, της ελπίδας, της πρωτοπορίας, της αναγέννησης, της άνοιξης κ.α. 

Ο Van Gogh ζωγράφισε τον πίνακα με τίτλο: ''Ανθισμένα κλαδιά Αμυγδαλιάς'' όταν πληροφορήθηκε τον ερχομό του πρώτου του ανιψιού (γιου του αδερφού του).''Το κλαδί αμυγδαλιάς'' με πινέλα, λάδι και πανί ήταν το δώρο του για τον ερχομό του νέου μέλους της οικογένειάς του εκφράζοντας τη χαρά και την αισιοδοξία του.


Άνθη αμυγδαλιάς, Βίνσεντ Βαν Γκογκ-1890

Μουσείο Βίνσεντ Βαν Γκογκ  Άμστερνταμ




Κλαδί αμυγδαλιάς σε ποτήρι,Βίνσεντ Βαν Γκογκ,1888

Μουσείο Βίνσεντ Βαν Γκογκ  Άμστερνταμ


Ας τη γνωρίσουμε λίγο καλύτερα

Στην Ελλάδα καλλιεργείται χιλιάδες χρόνια τώρα.

Κατάγεται από τη Μικρά Ασία. Στη Μεσόγειο τη διέδωσαν οι Αιγύπτιοι, οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι. Στη συνέχεια η καλλιέργειά της εξαπλώθηκε στη Β. Αφρική, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία και στη Γαλλία. 

Ο Έλληνας γιατρός Διοσκουρίδης που έζησε τον 1ο αιώνα μ.Χ. αναφέρει πως το αμυγδαλέλαιο το χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι ως φάρμακο καθώς και ότι παρασκεύαζαν μύρο. Η ρητίνη του δέντρου χρησιμοποιούνταν στη φαρμακευτική. Ο Ιπποκράτης αναφέρει το αμύγδαλο ως πολύτιμο βοηθό της ιατρικής, ενώ ο Αριστοτέλης δίνει ιδιαίτερη σημασία στους χυμούς των ανθέων ως τροφή των μελισσών.

Είναι καρποφόρο δέντρο που ανήκει στην οικογένεια των ροδιδών. Η αμυγδαλιά καλλιεργείται ιδιαίτερα στις περιοχές της Νότιας Ευρώπης. Το ύψος της φτάνει τα 5-6 μέτρα και είναι φυλλοβόλο. Η κόμη της είναι ακανόνιστη. Όσο τα δέντρα μεγαλώνουν, τόσο η κόμη γίνεται πιο στρογγυλή, χωρίς τελικά να γίνει. Τα φύλλα της είναι απλά, μακρόστενα, ενώ στην άκρη είναι λίγο πριονωτά. Το χρώμα τους είναι σκούρο πράσινο. Το χαρακτηριστικό της είναι ότι  ανθίζει πριν ακόμη βγάλει φύλλα. Τα λουλούδια της είναι άσπρα ή ελαφρά ροζ. Οι καρποί της, τα αμύγδαλα, είναι ''δρύπες''δηλαδή με σαρκώδες περίβλημα, όπως η ελιά, η καρυδιά κ.α. 


Το σχήμα τους είναι μακρύ και ποτέ στρογγυλό. Σκεπάζονται με ελαφρό χνούδι.


Το εξωτερικό μέρος του καρπού, το εξωκάρπιο, είναι λεπτό και όταν ωριμάζει ο καρπός, ξεραίνεται και ανοίγει. Το εσωτερικό του μέρος ,το ενδοκάρπιο, είναι σκληρό και ξυλώδες σε ορισμένες ποικιλίες.

Οι καρποί της αμυγδαλιάς χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: στους πικρούς και στους γλυκούς.




Χρήση των αμυγδάλων και της αμυγδαλιάς.

Υπάρχουν πολλά προϊόντα που έχουν σχέση με την αμυγδαλιά και έχουν πολλές χρήσεις. 

Τα γλυκά αμύγδαλα χρησιμοποιούνται ως ξηροί καρποί και για την παρασκευή γλυκισμάτων και ζαχαρωτών π.χ. λουκούμια αμυγδάλου, μπακλαβάδες, παστέλι αμυγδάλου, αμυγδαλωτά, σουμάδα (Χίο, Κρήτη), αμύγδαλο γλυκό κουταλιού (Χίος). 


Τα πικρά αμύγδαλα τα χρησιμοποιούν στη φαρμακοβιομηχανία και στη βιομηχανία καλλυντικών (αμυγδαλέλαιο).

Το ξύλο της αμυγδαλιάς το χρησιμοποιούν για ξυλολεπτουργικές εργασίες με διάφορες επεξεργασίες.



Διατροφή

Τα αμύγδαλα είναι πολύ νόστιμα και θρεπτικά. Περιέχουν πρωτεΐνες και γι' αυτό θεωρούνται ως οι πιο θρεπτικοί ξηροί καρποί. Για τους ανθρώπους της υπαίθρου και των νησιών μας η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς ήταν πολύ σημαντική ασχολία. Τα αμύγδαλα αποτελούσαν συμπλήρωμα της διατροφής τους, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες μαζί με τα κάστανα, τα καρύδια, τις σταφίδες και τα ξερά σύκα.




Μυθολογία

Κάποιος βασιλιάς της Θράκης είχε μια όμορφη κόρη, τη Φυλλίδα. Όταν ο γιος του Θησέα, ο Δημοφώντας, πήγε στη Θράκη, αγάπησε τη Φυλλίδα και υποσχέθηκε να επιστρέψει γρήγορα για να την παντρευτεί. Και η Φυλλίδα αγάπησε πολύ τον Δημοφώντα.

Τι έγινε στη συνέχεια; Mπορείς να το μάθεις στο παρακάτω βίντεο.



Ακολουθούν δύο ακόμη ιστορίες με την αμυγδαλιά.

👉'''Η αμυγδαλιά που άργησε ν΄ ανθίσει''



👉''Η Μυγδαλιά και το Φεγγάρι''



Ποίηση και μουσική


Μια μυγδαλιά και δίπλα της

Μια μυγδαλιά και δίπλα της,

εσύ. Μα πότε ανθίσατε;

Στέκομαι στο παράθυρο

και σας κοιτώ και κλαίω.


Τόση χαρά δεν την μπορούν 

τα μάτια.

Δος μου, Θεέ μου,

όλες τις στέρνες τ' ουρανού

να τις γιομίσω.

Νικηφόρος Βρεττάκος




''Ετίναξε την ανθισμένη αμυγδαλιά''

Ετίναξε την ανθισμένη αμυγδαλιά

με τα χεράκια της

κι εγέμισ' από άνθη η πλάτη

η αγκαλιά και τα μαλλάκια της.

Κι εγέμισ' από άνθη ...


Αχ, σαν την είδα χιονισμένη την τρελή

γλυκά τη φίλησα

της τίναξα όλα τ' άνθη από την κεφαλή

κι έτσι της μίλησα:

Της τίναξα όλα τ' άνθη...


Τρελή, σαν θες να φέρεις στα μαλλιά σου τη χιονιά

τι τόσο βιάζεσαι;

Μονάχη της θε να 'ρθει η βαρυχειμωνιά,

δεν το στοχάζεσαι;

Μονάχη της θε να 'ρθει...


Του κάκου τότε θα θυμάσαι τα παλιά

τα παιχνιδάκια σου

σκυφτή γριούλα με τα κάτασπρα μαλλιά

και τα γυαλάκια σου.

Σκυφτή γριούλα...

Γεώργιος Δροσίνης






Λίγο ακόμα

Λίγο ακόμα

θα ιδούμε τις αμυγδαλιές ν' ανθίζουν

τα μάρμαρα να λάμπουν στον ήλιο

τη θάλασσα να κυματίζει

λίγο ακόμα,

να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα.

Γιώργος Σεφέρης



Η αμυγδαλιά

Εγώ 'χω μιαν αμυγδαλιά 

στο νου μου φυτεμένη

που μες στη βαρυχειμωνιά

την άνοιξη μου φέρνει.


Άσπρη λαμπάδα τση Λαμπρής

ποιος σε κρατεί στη χέρα

κι έχει η καρδιά ντου

ανάσταση την κάθε μιαν ημέρα.

Τραγούδι του Γ. Σταυρακάκη


Νανούρισμα

Το παιδί μου το χιονάτο

στην αμυγδαλιά από κάτω

και μαζεύει μυγδαλάκια

με τα δυο του τα χεράκια.


Γλωσσοδέτες

Έχω μια μυγδαλιά 

που κάνει μύγδαλα, τσίγδαλα,

μυγδαλοτσίγδαλα,

μυγδαλοτσιγδαλότσιγδα.


Μυγδαλιά, τσιγδαλιά,

μυγδαλοτσιγδαλιά.


Αινίγματα

Δέντρο είναι όπως τ' άλλα

ο βοριάς δεν το φοβίζει.

Σα νυφούλα φορτωμένο 

πρώτο το Γενάρη ανθίζει.

Τι είναι;


Πάντα πρώτη εγώ ανθίζω 

και την άνοιξη καλωσορίζω.

Ποια είμαι;


Είτε κοπελούδα

είτε είμαι παιδούλα

μια φορά το χρόνο

ντύνομαι νυφούλα.

Τι είμαι;

💡Παιδιά, μπορούμε να δημιουργήσουμε και μόνοι μας γλωσσοδέτες και αινίγματα.


Παροιμία

Η καλή αμυγδαλιά ανθίζει το Γενάρη

και βαστά τα αμύγδαλα όλο τον Αλωνάρη


👉Επίσης μπορούμε να φτιάξουμε οικογένειες λέξεων με την αμυγδαλιά και να σκεφτούμε επίθετα που ταιριάζουν με την αμυγδαλιά.


👉Αναζητήστε συνταγές με τη χρήση αμύγδαλου.

💡Θυμάμαι και τα αυτοσχέδια παιχνίδια με τα αμύγδαλα. Από ότι έμαθα μεγαλώνοντας, σε κάποια μέρη (Κύπρος) τα έλεγαν Λουκούι.

Η εξάσκηση στον στόχο ήταν η δεξιότητα που αποκτούσες. Μερικά αμύγδαλα,10-20 το κάθε παιδί, μια λακκούβα σε χώμα, μια γραμμή ως αφετηρία, ένας ταμίας για το μοίρασμα και καλό σημάδι!


👀Ψάξτε τώρα στο χάρτη ή στο διαδίκτυο να βρείτε χωριά με το όνομα Αμυγδαλιά.


π.χ. Αμυγδαλιά Κυνουρίας στην Πελοπόννησο.







Ένας καρπός λοιπόν ή ένα μικρό ανθάκι αμυγδαλιάς μπορεί να γίνει αφορμή για ένα μεγάλο ταξίδι στη γνώση!


Μια υπόσχεση αισιοδοξίας και ελπίδας!


ΠΗΓΕΣ:

https://www.vangoghmuseum.nl/nl/collectie?q=*bloe*&Artist=Vincent+van+Gogh

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CE%BD%CE%B8%CE%B7_%CE%91%CE%BC%CF%85%CE%B3%CE%B4%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%AC%CF%82

http://e-mythologia.blogspot.com/p/blog-

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:

page.html http://mediplantepirus.med.uoi.gr/pharmacology/plant_details.php?id=21

ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΗΠΟΥ

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BC%CF%85%CE%B3%CE%B4%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%AC

http://www.gaiapedia.gr/gaiapedia/index.php/%CE%91%CE%BC%CF%85%CE%B3%CE%B4%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%AC

Συνταγή αμυγδαλωτά

https://www.leonidion.gr/p/site-map.html

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CF%82_%CE%9D%CF%8C%CF%84%CE%B9%CE%B1%CF%82_%CE%9A%CF%85%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82