Αιώρες
Αγαπημένο μου ημερολόγιο,
Είναι Τετάρτη 17 Ιουλίου με θερμοκρασίες πολύ υψηλές. Διαβάζω για τον καύσωνα και σημειώνω διάφορες φράσεις όπως «η επέλαση του καύσωνα έχει βάλει τη χώρα στο φούρνο», «επιμένει ο καύσωνας», «στη δίνη του καύσωνα η Ελλάδα», «ο υδράργυρος θα χτυπήσει 43άρια» και άλλες πολλές.
Ονειρεύομαι μια κούνια να αιωρείται κάτω από μια βελανιδιά να με παίρνει το αεράκι κι εκεί στο ψήλωμα να βλέπω τον κόσμο γύρω μου αλλιώτικο. Αλλά αυτό δεν είναι για τώρα.
Η κούνια (αιώρα-από το ρήμα αιωρούμαι=κρέμομαι και κινούμαι στον αέρα) ήταν το πιο όμορφο πράγμα που κάναμε όταν ήμασταν μικροί.
Όταν έκλειναν τα σχολεία 15 Ιουνίου, παρακαλούσαμε στην κυριολεξία τους γονείς μας να μας φτιάξουν μια κούνια.
Αυτό γινόταν στα πολύ μικρά χρόνια, δηλαδή 5-6 χρονών, γιατί μετά που μαθαίναμε, παίρναμε μόνοι μας την επονομαζόμενη «τριχιά» (χοντρό σχοινί) και τρέχαμε σ' ένα δέντρο κοντά στο σπίτι μας. Την κρεμούσαμε σ' ένα γερό κλαδί μιας αμυγδαλιάς, μιας καρυδιάς, βελανιδιάς ή πλάτανου. Ζητούσαμε βέβαια και τη βοήθεια από τα μεγαλύτερα αδέρφια μας για να δέσουν σφιχτά τον κόμπο μεταξύ των δυο άκρων στο κάτω μέρος. Βάζαμε έπειτα εκεί γύρω γύρω από το σκοινί μια «κουρελού» σχηματίζοντας ένα είδος πρόχειρου καθίσματος για να μην πονάνε οι μηροί και τότε άρχιζε η διασκέδαση.
Πηγή: https://www.xronometro.com/kounia/
Το παιδί που αιωρείται κρατά με τα χέρια του τα δύο κάθετα σχοινιά και με ωθήσεις των ποδιών και του σώματός του καταφέρνει να το κάνει να διαγράψει ημικυκλική τροχιά.
Αν το παιχνίδι παίζεται από δυο ή τρία παιδιά, το ένα αιωρείται καθισμένο στην κούνια, ενώ τα άλλα του δίνουν τις ωθήσεις δηλαδή το σπρώχνουν από την πίσω πλευρά. Το σπρώξιμο πρέπει να ελέγχεται ώστε η ταχύτητα και το μέγεθος της τροχιάς που διαγράφει η αιώρα να είναι τόση που να μην υπάρχει κίνδυνος μετατροπής της κούνιας και συμβεί ατύχημα.
Λίγα λεπτά ο καθένας. Μοιραζόμασταν τη χαρά!Την ελευθερία στα ψηλώματα! Σαν τα πουλιά.
Πλησίαζες τον ουρανό και γινόταν τόσο μεγάλος που τα συναισθήματα της χαράς και του φόβου εναλλάσσονταν διαρκώς.
Πιο ψηλά! Κούνα πιο ψηλά! Κι άλλο...ψηλότερα!
Τι απίστευτες μαγικές στιγμές ήταν!
Αν το έδαφος είχε κατηφοριά, τότε να δεις ελευθερία!
Αληθινή ευτυχία! Να σου κόβετε η ανάσα!
Mια κούνια σε ένα δέντρο λοιπόν είναι το σημείο για να συναντήσεις άλλα παιδιά, να κάνεις νέους φίλους, αλλά και για να μείνεις μόνος με τις σκέψεις σου. Είναι ένα μέρος γεμάτο χαρά και γέλια, αλλά κι ένα μέρος όπου συμβαίνουν αλλαγές. Καθώς περνούν τα χρόνια, τα παιδιά μεγαλώνουν στην κούνια, με τις ανησυχίες τους και τα όνειρά τους.Ένα βιβλίο για μικρούς και μεγάλους που υμνεί το αντικείμενο που θυμίζει την πορεία της ζωής και έχει ταυτιστεί όσο κανένα με την παιδική ηλικία είναι το παρακάτω.
Πηγή: Η κούνια
Το έθιμο της κούνιας
Η κούνια είναι ένα ανοιξιάτικο παιχνίδι των παιδιών και των νέων, το οποίο έχει τις καταβολές του στην εποχή των μύθων.
Συγκεκριμένα το έθιμο της «κούνιας» έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα πρόκειται για την «αιώρα» των κοριτσιών κατά τα αθηναϊκά Ανθεστήρια την περίοδο της Άνοιξης προς τιμήν του θεού Διονύσου. Η αίσθηση ελευθερίας που δίνει η κίνηση της κούνιας προς τον ουρανό, πίστευαν πως έφερνε καλή τύχη.Οι αρχαίες «αιώρες» (κούνιες), που απεικονίζονται σε διάφορα αγγεία μας αποκαλύπτουν πως η αιώρα της εποχής εκείνης δεν διέφερε καθόλου από τις κούνιες που δένουν, σήμερα τα παιδιά στα κλαδιά των δέντρων.
Ο Ικάριος κέρασε κάποιους περαστικούς από το υπέροχο κρασί του. Τους το έδωσε όμως σκέτο χωρίς να το νερώσει, και εκείνοι μέθυσαν τόσο πολύ, που νόμιζαν ότι ο Ικάριος ήθελε να τους δηλητηριάσει, του επιτέθηκαν και τον σκότωσαν. Έπειτα έκρυψαν το πτώμα του. Η κόρη του Ικάριου, Εριγόνη σαν είδε πως ο πατέρας της είχε εξαφανιστεί, άρχισε να περιπλανιέται εδώ και εκεί και να τον αναζητά. Για πολύ καιρό δεν έβρισκε πουθενά τα ίχνη του. Τότε, πήρε μαζί της τον πιστό σκύλο της «Μοίρα» και με τη βοήθεια του, ανακάλυψε το πτώμα του πατέρα της. Μέσα στην απελπισία και τον πόνο κρεμάστηκε από το κλαδί ενός δέντρου, ενώ καταράστηκε τις νεαρές κόρες της Αθήνας να έχουν και αυτές την ίδια με εκείνη τύχη.
Όπως:
«Κούνια μπέλα, έπεσε η κοπέλα, χτύπησε το γόνατό της μέσα στη Βαρέλα».
«Κούνια μπέλα έπεσε η κοπέλα, χτύπησε το γόνατό της και φωνάζει η νόνα της.(νόνα είναι η γιαγιά)».
«Κούνια μπέλα έπεσε η κοπέλα και έσπασε τα πιάτα, λουκούμια ζαχαράτα».