… …που ησυχάζει, που δέχεται και αποδέχεται, που μοιράζεται!
Κυριακή 14 Ιουλίου 2024
Γατοδιαδρομή
Μια αλλιώτικη διαδρομή
Αγαπημένο μου ημερολόγιο,
Μια μέρα πήγαμε με τα παιδιά μια γατοδιαδρομή δηλαδή μια βόλτα που αφορά τις γάτες, όπως έγραψε και η Αθηνά μου στο άρθρο της στην εφημερίδα της τάξης μας.
Η γατοδιαδρομή δεν ήταν τυχαία. Ο Γιώργος Κ. μας μιλούσε για τις γάτες που έβλεπε στις βόλτες του με τους γονείς του. Επίσης όταν πηγαίναμε μια εκδρομή και συναντούσαμε γατούλες όλα τα παιδιά μιλούσαν γι' αυτές. Στις αρχές φθινοπώρου είχα πάρει κι εγώ μέρος σε μια γατοδιαδρομή με την ομάδα του «Σκασιαρχείου», στα Εξάρχεια.
Εκεί είχαμε οδηγό μας τον διπλανό μαύρο γάτο.
Περπατήσαμε στους δρόμους, πήραμε συνεντεύξεις από ανθρώπους της γειτονιάς για τις γάτες και τη συνύπαρξή τους. Μιλήσαμε για λογοτεχνικά βιβλία για γάτες όπως «Η τελευταία μαύρη γάτα», «Αχ, γιατί να είμαι γάτα», «Η χώρα χωρίς γάτες», «Η κυρία Κλοκλό»,«Γατοκουβέντες» και άλλα πολλά.
Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το σπίτι της τραγουδοποιού «Αρλέτας», που αγαπούσε τις γάτες, και τραγούδησε το τραγούδι«Σερενάτα».
Φυσικά το τραγουδήσαμε κι εμείς.
👉Ας το ακούσουμε:
Η γατοδιαδρομή ξεκινά
«Βγαίνοντας από το σχολειό μας», όπως γράφει κι ο Ζακ Πρεβέρ στο ομώνυμο ποίημά του,
η Αθηνά έγραψε, «συναντήσαμε αρκετές γάτες που τις ταΐσαμε.
Ήταν πολύ ωραίο που τους βάλαμε νερό και τροφή.
Τους δώσαμε και ονόματα.»
Προχωρήσαμε λίγο ακόμη και κατευθυνθήκαμε στον πεζόδρομο «Αποστόλου Παύλου». Εκεί στο γκαζόν είδαμε αρκετές γάτες. Δίπλα σε ένα δέντρο παρατηρήσαμε ότι υπήρχε μια ειδική ταΐστρα που είχε τοποθετήσει ο Δήμος Αθηναίων για να πηγαίνουν οι γάτες να τρώνε. Πλησιάσαμε και συζητήσαμε τη σημασία της χρησιμότητάς της για τις αδέσποτες γάτες.
Συνεχίσαμε τη διαδρομή μας και περάσαμε από ένα φαρμακείο της γειτονιάς.
Εκεί ο κύριος Γιώργος, ο φαρμακοποιός, μας μίλησε για την γάτα που φρόντιζε στο κατάστημά του.
Μας είπε όλη την ιστορία της, πώς έμεινε, πώς ήταν, πώς αρρώστησε και δεν κατάφερε να την θεραπεύσει.
Του κάναμε κι εμείς διάφορες ερωτήσεις όπως πώς την έλεγαν, αν τη σκέφτεται και αν έχει φωτογραφία της.
Την έλεγαν Νίτσα και δεν ζει πια.
Εκείνος όμως τη θυμάται ακόμη και συγκινείται. Μας έδειξε και φωτογραφίες της.
Στο τέλος ο κύριος Γιώργος μας κέρασε σοκολατάκια, τον ευχαριστήσαμε και φύγαμε ενθουσιασμένοι από την όμορφη επικοινωνία μας.
Η γατοδιαδρομή μας συνεχίστηκε στους δρόμους της γειτονιάς του σχολείου μας.
Προχωρήσαμε όλοι μαζί με οδηγό τον δικό μας μοβγάτο, ζωγραφισμένο από τον Νικόλα Μ. και τον Έκτορα Θ.
Φτάσαμε στο βιβλιοπωλείο «Λεμόνι».Εκεί μας περίμενε εκτός από τα πολλά βιβλία και μια υπέροχη γάτα «η Μάικο».💓
Ο κύριος Σπύρος ήταν πολύ ευγενικός. Μας είπε την ιστορία της γάτας που ζει στο βιβλιοπωλείο του και πώς παρέμεινε εκεί. Στην αρχή, τριγυρνούσε στη γειτονιά μας είπε, και μπαινόβγαινε πότε πότε στο μαγαζί του και συγκεκριμένα στη μικρή αυλή που έχει στο πίσω μέρος με τις λεμονιές και πότε πότε στην διπλανή πολυκατοικία. Κάτι όμως την έκανε να μείνει τελικά στο βιβλιοπωλείο. Τι να ήταν άραγε; Μήπως της αρέσουν τα βιβλία; αναρωτηθήκαμε όλοι και γελάσαμε.
Καθόταν δίπλα μας, τη χαϊδέψαμε και μετά πήγε τη βόλτα της.
Η Μάικο κάνει τη βόλτα της. Ελπίζει πως θα γίνει «Γκέισα» λέει ο κύριος Σπύρος. Το όνομά της το εμπνεύστηκε από την Ιαπωνία και συγκεκριμένα από το στάδιο εκπαίδευσης «μάικο».
Ας διαβάσουμε περισσότερα:
«Η γκέισα είναι μορφωμένη γυναίκα όπως ονομάζεται στην Ιαπωνία η οποία έχει
παρακολουθήσει ειδικές σπουδές, φοράει τα κιμονό με εντυπωσιακά χρώματα και σχέδια και χτενίζεται με χαρακτηριστικό χτένισμα, το shimada, ένας τύπος παραδοσιακού σινιόν, που προτιμούσαν οι περισσότερες καθιερωμένες γκέισες.
Το χτένισμα διακοσμείται με περίτεχνα χτένια και φουρκέτες.
Γνωρίζει καλά την πατροπαράδοτη «τελετουργία του τσαγιού» και χορεύει τους παραδοσιακούς χορούς της Ιαπωνίας ή παίζει το μουσικό όργανο σαμισέν.
Οι μαθητευόμενες γκέισες ονομάζονται μάικο, που σημαίνει "παιδί που χορεύει" (舞 mai- 子 ko).Είναι το τρίτο και το πιο γνωστό στάδιο εκπαίδευσης.
Οι μάικο μάθαιναν από τη μεγαλύτερη γκέισα και την ακολουθούσαν σε όλες τις συναντήσεις της. Η γκέισα τους μάθαινε τον τρόπο σερβιρίσματος του τσαγιού, να παίζουν σαμισέν, να χορεύουν, αλλά και να συμμετέχουν σε μια συζήτηση. Η δασκάλα- γκέισα βοηθούσε επίσης τη μάικο να επιλέξει το νέο της "επαγγελματικό" όνομα.»
Στη συνέχεια ο κύριος Σπύρος έφερε να μας δείξει βιβλία για γάτες. Μάλιστα μας χάρισε κι ένα απ' αυτά που έχει πολύ ενδιαφέρον. Λέγεται «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΕ 21 ΓΑΤΕΣ».
Μας έδειξε και μερικές σελίδες.
Αυτή η δράση μας μπήκε και στην σχολική μας εφημερίδα για να τη θυμόμαστε και για να τη διαβάσουν κι οι άλλοι.
Η κυρία Κλοκλό είναι μια γάτα με πολλές ανησυχίες και πολλά ελαττώματα! Είναι επιπόλαια, ζηλιάρα, ανυπόμονη. Θέλει να ξεχωρίζει και ν' ακολουθεί την τελευταία λέξη της μόδας, ψωνίζει διαρκώς άχρηστα αντικείμενα, περιττά ρούχα, ξεχνώντας μόνιμα τα απαραίτητα. Κοκορεύεται στις φίλες της, πνίγεται σε μια κουταλιά νερό και τελικά βγαίνει πάντα χαμένη...
Πώς τα καταφέρνει όμως να είναι τόσο συμπαθητική και χαριτωμένη, ώστε όλοι να τη συγχωρούν και να την αγαπούν; (από τις εκδόσεις Πατάκη)
Γατοκουβέντες
Μια μικρή ιστορία για έναν μεγάλο γάτο, δυο παιδιά, μια παχουλή κυρία και έναν μεγάλο καύσωνα (από τις εκδόσεις Μεταίχμιο).
Το Ημερολόγιο ΜΙΑΣ Γάτας παρουσιάζει εννιά περιπετειώδεις ζωές. Καθεμιά σε διαφορετικό τόπο και χρόνο (από τις εκδόσεις Κοχλίας).
Όταν οι γάτες ακούν τη βροχή
Κάποτε ένας παντοδύναμος άρχοντας που μισούσε τις γάτες κατέστρωσε ένα σχέδιο εξαφάνισής τους. Έπειτα τίποτα δεν ήταν όπως πριν. Μεγάλο κακό ξέσπασε στον τόπο. Γιατί δεν πίστευε κανείς τότε ότι όλα τα πλάσματα της γης αλληλεξαρτώνται. Μήτε φανταζόταν ότι, αν λείψει το ένα, κάποιο άλλο θα θεριέψει και θα σκορπίσει καταστροφή. Την ιστορία αφηγείται ένας γάτος μια μέρα κρύα και βροχερή. Και παρότι είναι γέννημα φαντασίας, ξεσκεπάζει ένα πραγματικό γεγονός από την εποχή του Μεσαίωνα στην Ευρώπη. Διότι τα παραμύθια μπορεί να μη λένε την αλήθεια, αλλά πάντα από αυτήν εμπνέονται (από τις εκδόσεις Πατάκη).
Στον παρακάτω σύνδεσμο υπάρχει ένα απόσπασμα από το βιβλίο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.