Δίκαιο ή άδικο
Αγαπημένο μου ημερολόγιο,
Η τήρηση και εφαρμογή των νόμων με τρόπο αντικειμενικό και αμερόληπτο είναι η δικαιοσύνη σύμφωνα με το λεξικό (Γ. Μπαμπινιώτης). Επίσης δικαιοσύνη είναι το σύστημα των υποχρεωτικών νόμων με το οποίο ένα κράτος και οι ανάλογοι θεσμοί και λειτουργοί εφαρμόζουν το δίκαιο ώστε να ρυθμίζονται οι σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους που ζουν σε μια κοινωνία και οι σχέσεις τους με το κράτος. Ο ναός της Δικαιοσύνης είναι το δικαστήριο. Αποκαλείται και ναός της Θέμιδος, αφού η Θέμις ήταν η θεά της Δικαιοσύνης κατά τους αρχαίους Έλληνες.
Για να είσαι δίκαιος πρέπει να είσαι σύμφωνος με τους νόμους, τους κανόνες.
Απλά λόγια
Δίχως το νόμο η δύναμη
είναι κακό μεγάλο.
Τον έναν κάνει γάιδαρο,
κάνει αλεπού τον άλλο.
Σαν θέλεις να 'σαι λεύτερος,
να φτιάξεις δίκιο νόμο.
Να τον κρατάς, γιατί το θες,
κι όχι, ποτέ, από τρόμο.
Ρ. Καρθαίου
Οι αρχαίοι Έλληνες έτρεφαν μεγάλη εκτίμηση στη θεά Δικαιοσύνη, που απ' αυτήν εξαρτιόταν η ισορροπία του κόσμου και η τάξη των πραγμάτων.
Της είχαν δώσει το όνομα Θέμις που παράγεται από το ρήμα τίθημι που σημαίνει αυτό που ισχύει, το ισχύον. Ο λόγος της ήταν σεβαστός από τους Θεούς και από τους ανθρώπους.
Ανήκε στους Τιτάνες. Πατέρας της ήταν ο Ουρανός και μητέρα της η Γαία.
Η Θέμις αντιπροσώπευε τον νόμο, την τάξη και το θείο Δίκαιο. Το δίκαιο που αντιπροσώπευε ήταν ιερό, ίσχυε το ίδιο και για τους θεούς και ήταν πιο πάνω κι από τη βούλησή τους.
Εμφανίζεται ως θεά της φυσικής τάξης, ως θεά της ηθικής τάξης και ως θεά προφήτης, ιδιότητα που την κληρονόμησε από τη μητέρα της Γαία.
Σύμφωνα με τη μυθολογία η Θέμις ήταν εκείνη που έδωσε τον Δία, όταν γεννήθηκε, στην Αμάλθεια για να τον αναθρέψει. Αργότερα, όταν ο Δίας μεγάλωσε, τον παντρεύτηκε και έμειναν στον Όλυμπο.
Απέκτησαν μαζί πολλές κόρες, που συνέβαλαν στην τήρηση της τάξης.
Για την τήρηση της φυσικής τάξης φέρονταν ως βοηθοί οι θυγατέρες της οι Ώρες ( οι εποχές με την εναλλαγή τους), για την ηθική τάξη βοήθησαν η Ευνομία, η Δίκη και η Ειρήνη ως υπέρτατα αγαθά μιας κοινωνίας όπως επίσης και οι Μοίρες, η Κλωθώ, η Λάχεσις και η Άτροπος, που γνέθανε το πεπρωμένο κάθε ανθρώπου. Τέλος συνέβαλαν στην προφητεία οι Νύμφες και η Αστραία που καθοδηγούσε τον κεραυνό.
Ο Δίας εμπιστευόταν την κρίση της και ακολουθούσε τις συμβουλές της. Μαζί επέβαλαν την τάξη και έπαιρναν δίκαιες αποφάσεις.
Σύμφωνα με τον Όμηρο η Θέμις είχε σημαντικό ρόλο στον Όλυμπο αφού εκτελούσε χρέη κήρυκα και συγκαλούσε εξ ονόματος του Δία το συμβούλιο των ολύμπιων θεών. Επόπτευε την τάξη στα συμπόσια και εξήγγειλε τις αποφάσεις του Δία.
Η Θέμις αναφέρεται και ως θεά Προφήτης, γιατί αυτή είχε επινοήσει τους χρησμούς και μετά την μητέρα της, Γαία, ανέλαβε την προστασία του Μαντείου των Δελφών. Αργότερα όταν γεννήθηκε ο Απόλλωνας, του έδειξε ιδιαίτερη αγάπη και φροντίδα. Μάλιστα σύμφωνα με τη μυθολογία θεωρείται τροφός του, αφού του έδωσε πρώτη τροφή. Ύστερα παρέδωσε σ' εκείνον το Μαντείο των Δελφών αφού πρώτα του έμαθε την έννοια της δικαιοσύνης και τη μαντεία.
Επίσης αναφέρεται ως Ιχναία θεά που αναζητά τα ίχνη των άδικων πράξεων, τιμωρώντας ανάλογα αυτούς που τις διέπρατταν, καθώς και Πανδερκής θεά, ότι τίποτα δηλαδή δεν της διαφεύγει από ένα γεγονός. Κάποιοι μυθογράφοι έλεγαν γι' αυτό ότι ήταν κόρη του ήλιου που «υπό το φως του ήλιου ουδέν αποκρύπτεται».
Το άγαλμα της θεάς Θέμιδος, της θεάς της Δικαιοσύνης, κατά τους αρχαίους Έλληνες το φιλοτέχνησε ο Χαιρέστρατος τον 3ο αι. π.Χ. και το Πρόσφερε ο Μεγακλής στη θεά Θέτιδα. Βρέθηκε το 1890 σε ανασκαφές μέσα στο ναό της Νεμέσεως στη Ραμνούντα (Αττική).Είναι από μάρμαρο Πεντέλης, έχει ύψος 2,2 μ. και βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Ο Πιερ - Πωλ Πρυντόν (1758-1823) ο Γάλλος ζωγράφος θεωρείται ως ένας από τους προδρόμους του Ρομαντισμού στη Γαλλία.
Είναι γνωστός για τις αλληγορικές μυθολογικές συνθέσεις του.
Ένα από τα αριστουργήματά του, μεγάλης κλίμακας σύνθεση, είναι:
Η Δικαιοσύνη και η Θεία Δίκη
καταδιώκοντας το Έγκλημα,
1808, Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου
👉Στο βίντεο που ακολουθεί θα παρακολουθήσετε έναν διάλογο για τη Δικαιοσύνη με τίτλο:
Δίκαιο: Ένας διάλογος για τη Δικαιοσύνη βασισμένος στην Πολιτεία του Πλάτωνα.
https://pixabay.com/el/images/search/%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B7/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.