...Κι ο Μικρός Πρίγκιπας
Αγαπημένο μου ημερολόγιο,
Χτες, στις 30 Ιουνίου, ήταν η Ημέρα Αστεροειδών. Τη γιορτάζουμε λένε, επειδή οι αστεροειδείς έπαιζαν πάντα ρόλο στη Γη. Όταν άκουσα ότι υπάρχει αυτή η ημέρα, στο νου μου μού ήρθε πάλι ο Μικρός Πρίγκιπας και ο δικός του αστεροειδής.
Άνοιξα το βιβλίο που μου «δώρισε» η Βασιλική μου και διάβασα το παρακάτω απόσπασμα:
«Ήξερα πως εκτός από τους μεγάλους πλανήτες, όπως η Γη, ο Δίας, ο Άρης, η Αφροδίτη, που τους έχουν δώσει ονόματα, υπάρχουν εκατοντάδες άλλοι, καμιά φορά τόσο μικροί, που, ακόμα και με τηλεσκόπιο, δύσκολα τους διακρίνεις. Όταν ένας αστρονόμος ανακαλύπτει έναν απ' αυτούς, του δίνει για όνομα έναν αριθμό. Τον φωνάζει για παράδειγμα, «ο αστεροειδής 325».Έχω τους λόγους μου να πιστεύω πως ο πλανήτης απ' όπου ερχόταν ο μικρός πρίγκιπας ήταν ο αστεροειδή Β612.»
Ο Αστεροειδής σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια γενικά είναι ένας τεράστιος βράχος σε τροχιά γύρω από τον ήλιο. Το μέγεθός του ποικίλει από λίγες δεκάδες μέτρα μέχρι εκατοντάδες χιλιόμετρα.
Ονόματα
Στα πρώτα χρόνια της ανακάλυψής τους έπαιρναν ονόματα Ελληνικών ή Ρωμαϊκών θεοτήτων ή άλλων μυθολογικών προσώπων. Κάποια στιγμή όμως οι αστρονόμοι ξέμειναν από ονόματα λόγω του πλήθους τους. Συνήθως όταν κάποιος ανακαλύπτει έναν αστεροειδή δίνει το δικό του όνομα ή τα ονόματα προσώπων της οικογένειάς τους ή τραγουδιστών, πόλεων, κατοικίδιων.
Κάθε αστεροειδής του οποίου η ύπαρξη έχει επιβεβαιωθεί παίρνει κι έναν αύξοντα αριθμό ανακάλυψης.
Ο πρώτος αστεροειδής και ταυτόχρονα κι ο μεγαλύτερος, ο 1 Δήμητρα, ανακαλύφτηκε τυχαία την Πρωτοχρονιά του 1801 από τον Ιταλό αστρονόμο και μοναχό Τζουζέπε Πιάτζι (ιδρυτής και πρώτος διευθυντής του αστεροσκοπείου του Παλέρμο στη Σικελία).Στην αρχή νόμιζε ότι είχε ανακαλύψει ένα καινούριο άστρο. Ο Γερμανός μαθηματικός Καρλ Φρίντριχ Γκάους υπολόγισε την απόσταση του αντικειμένου κάπου ανάμεσα στον Άρη και τον Δία.
Τα επόμενα έξι χρόνια ανακαλύφτηκαν άλλοι τρεις αστεροειδείς.
Οι επιστήμονες συνέχισαν να ανακαλύπτουν νέους αστεροειδείς όλα τα χρόνια. Το 1945 μόνο δεν ανακαλύφτηκαν καινούριοι.
Μετά το 1990 αναθερμάνθηκε το ενδιαφέρον, λόγω της ανησυχίας για μια πιθανή σύγκρουση ενός απ' αυτούς με τη γη, πράγμα που θα είχε καταστροφικές συνέπειες.
Άρθρα
Πολλές φορές διαβάζουμε τίτλους άρθρων όπως:
- Σε εφτά χρόνια ένας «επικίνδυνος αστεροειδής» θα πλησιάσει τη Γη.
- Ένας γιγάντιος αστεροειδής θα περάσει σε κοντινή απόσταση από τη Γη στις 27/5.
- Σπουδαία ανακάλυψη: Αστεροειδής με τρία φεγγάρια στο ηλιακό μας σύστημα.
- Ο Αστεροειδής 1991 PC1 πλησιάζει τη γη...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.