Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Μύθοι για τους σεισμούς

Χτύπησε ο Εγκέλαδος!

Καλό μου ημερολόγιο,

Φέτος στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων στη θεματική ενότητα ''Φυσικές καταστροφές- Πολιτική προστασία'', ο σεισμός μας απασχολεί περισσότερο.

Ο τίτλος της θεματικής που δώσαμε είναι: 

''Σεισμός! Σεισμός! Κουνιέμαι! Κουνιέσαι;''

Αρχικά προσεγγίσαμε τον σεισμό μέσα από τους μύθους διαφόρων λαών που τον συνοδεύουν ανά τον κόσμο και ανά χρονική περίοδο.

Οι αρχαίοι Έλληνες αλλά και άλλοι λαοί, που δεν γνώριζαν όσα εξηγούν οι επιστήμες σήμερα, έφτιαξαν πολλούς μύθους για να εξηγήσουν όλα αυτά που δε γνώριζαν.


👧Γνώρισαν τον ελληνικό μύθο του Εγκέλαδου.

Γιατί λέμε ''Ο Εγκέλαδος ξύπνησε'' όταν κάνει σεισμό;

Ποιος ήταν ο Εγκέλαδος;

Γιατί κοιμόταν;

Και γιατί κάθε φορά που ξυπνάει σείεται (κουνιέται) η γη;

Κάθε φορά που κάνει σεισμό λέμε επίσης ''χτύπησε ο Εγκέλαδος'' ή ''το χτύπημα του Εγκέλαδου ήταν πολλά ρίχτερ''.

Η σημασία της λέξης Εγκέλαδος προέρχεται από την ένωση των λέξεων ''έγκειμαι'' + ''λας'' και σημαίνει αυτός που έχει εγκατασταθεί στα πετρώματα, στο στερεό φλοιό της γης.


👀Το παρακάτω βίντεο ''Ο φυλακισμένος γίγαντας'' έχει ενδιαφέρον.






Διαβάσαμε το βιβλίο ''Η οργή του Εγκέλαδου'' του Κώστα Πούλου, εκδόσεις Μεταίχμιο.










Στην ελληνική μυθολογία

Ο Εγκέλαδος, στη φαντασία των αρχαίων Ελλήνων, ήταν αρχηγός των Γιγάντων, γιος του Τάρταρου (ή του Ουρανού) και της Γαίας (Γης).Όπως όλοι οι Γίγαντες είχε μορφή ανθρώπου αλλά ήταν φοβερός στην όψη, με πελώριο σώμα και ανεξάντλητη δύναμη. 

Για τον θάνατο του υπάρχουν τρεις εκδοχές. 
Η πρώτη λέει ότι κατακεραυνώθηκε από τον Δία, η δεύτερη ότι τον σκότωσε ο ακόλουθος του θεού Διόνυσου, ο Σειληνός, και η τρίτη και η επικρατέστερη είναι η αναμέτρηση με την θεά Αθηνά.


Αθηνά και Εγκέλαδος, Μουσείο Λούβρου, Παρίσι



Σύμφωνα με τον μύθο:

Την εποχή της Γιγαντομαχίας, η Αθηνά λένε κυνήγησε τον γίγαντα Εγκέλαδο πάνω από τη Μεσόγειο. Πέταξε πάνω του ένα μεγάλο νησί, τη Σικελία, και τον έθαψε από κάτω. Ο Εγκέλαδος μούγκριζε κι έβγαλε από το στόμα του φωτιά. Τότε η γη κουνιόταν, γινόταν σεισμός και το μεγάλο ηφαίστειο της Σικελίας, η Αίτνα, έτρεμε κι έβγαζε λάβα και καπνούς που σκέπαζαν τον ήλιο. Και σήμερα ακόμα, όταν γίνεται κανένας μεγάλος σεισμός, λέμε ''χτύπησε ο Εγκέλαδος''.
(Βιβλίο Μυθολογίας Γ' Δημοτικού)

Η Αθηνά μάχεται με τον Εγκέλαδο







Εγκέλαδος





Τι άλλο πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες;

Ο Ποσειδώνας
Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι και ο θεός Ποσειδώνας, ο θεός της θάλασσας όταν περπατούσε, ταρακουνούσε τη γη με το πόδι του ή χτυπούσε την τρίαινά του τόσο ώστε ο Πλούτωνας φοβόταν μήπως ανοίξει η γη και φανεί ο Κάτω Κόσμος.

Ο Δίας
Στην αρχαία Ελλάδα κάποιοι υποστήριζαν ότι οι σεισμοί προκαλούνται κι από τον Δία, τον αρχηγό των θεών. Αυτή η θεωρία στηριζόταν στο ότι ο Δίας είχε δύναμη και έριχνε τους κεραυνούς.



 👉Διαβάστε όλους τους μύθους που συζητήσαμε στην τάξη και προέρχονται από διάφορους λαούς.




Αμερική

Στη Βόρεια Αμερική πίστευαν ότι οι θαλάσσιες χελώνες μετέφεραν στην πλάτη τους μια όμορφη χώρα με λίμνες και ποτάμια, που το Μεγάλο Πνεύμα αποφάσισε να δημιουργήσει.

Οι χελώνες που σηκώνουν τη γη



Περού 
Πίστευαν ότι ο Θεός βγαίνει για να επισκεφτεί τη Γη και να μετρήσει τους ανθρώπους που ζουν στον πλανήτη. Καθώς περπατάει τα βήματά του τραντάζουν το έδαφος και προκαλούν σεισμούς. Οι άνθρωποι κάποιες φορές για να τον διευκολύνουν στην καταμέτρηση, βγαίνουν έξω από τα σπίτια τους και φωνάζουν ''ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ, ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ!''

Μεξικό
Σύμφωνα με τη μυθολογία τους, ο σατανικός El Diablo, δημιουργεί τεράστιες ρωγμές στο εσωτερικό της Γης.

Αφρική

Ανατολική Αφρική
Πίστευαν ότι ένα γιγάντιο ψάρι που ζούσε στα βάθη του ωκεανού κουβαλάει στην πλάτη του έναν βράχο. Πάνω σ' αυτόν τον βράχο στέκεται μια αγελάδα που σ' ένα κέρατό της ισορροπεί η Γη.
Έλεγαν ότι κάπου κάπου η αγελάδα μετακινεί τη Γη από το ένα κέρατο στο άλλο προσπαθώντας να ξεμουδιάσει κι έτσι απ' αυτή την κίνηση προκαλούνται οι σεισμοί.

Δυτική Αφρική
Στη Δυτική Αφρική πίστευαν ότι τη Γη τη μεταφέρει ένας γίγαντας πάνω στο κεφάλι του. Τα μαλλιά του είναι όλα τα φυτά που υπάρχουν στον πλανήτη ενώ οι άνθρωποι και τα ζώα είναι τα έντομα που βρίσκονται ανάμεσα στα μαλλιά του. Ο γίγαντας κάθεται συχνά και ρεμβάζει προς την ανατολή. Κάποιες φορές όμως μετακινεί το κεφάλι του προς τη Δύση και ξανά προς την ανατολή. Κάνοντας αυτές τις απότομες κινήσεις ξαφνικά γίνεται κι ένας σεισμός.

Ασία

Ινδία
Στην Ινδία υπάρχουν διάφοροι μύθοι για τους σεισμούς.
Σύμφωνα με τον μύθο Hindu η γη είναι μια τεράστια πλατφόρμα που στηρίζεται σε οκτώ ελέφαντες. Όταν ένας από τους ελέφαντες κουράζεται και χαμηλώνει το κεφάλι του, προκαλούνται οι σεισμοί, ταράζοντας έτσι τη ισορροπία της της Γης.
Ένας άλλος μύθος υποστηρίζει ότι η Γη ισορροπεί πάνω σε τέσσερις τέσσερις ελέφαντες, οι οποίοι βρίσκονται πάνω στη ράχη μιας χελώνας. Η χελώνα με τη σειρά της ισορροπεί πάνω σε μία κόμπρα. Όταν ένα απ' αυτά τα ζώα κινείται, η Γη τρέμει και σείεται.

Ιαπωνία
Σύμφωνα με τη μυθολογία ένα γιγάντιο γατόψαρο ζει στη λάσπη κάτω από τη Γη. Στο γατόψαρο αυτό αρέσει να κάνει στεία σε βάρος άλλων και μόνο ο θεός Kashima μπορεί να το χαλιναγωγήσει.
Ο Kashima λοιπόν κρατάει έναν μεγάλο βράχο με μαγικές δυνάμεις πάνω από το γατόψαρο και το εμποδίζει να μετακινηθεί. Έτσι η γη παραμένει ήρεμη και ακίνητη.
Υπάρχουν όμως κάποιες φορές που το γατόψαρο ξεφεύγει από την επίβλεψη του θεού και αρχίζει να κινείται προκαλώντας σεισμούς.

Μογγολία
Στη Μογγολία πίστευαν ότι ένας γιγαντιαίος βάτραχος κουβαλάει τη Γη πάνω στην πλάτη του.
Κατά διαστήματα ο βάτραχος κοάζει με αποτέλεσμα να δονείται η Γη και να εκδηλώνονται σεισμοί.

Ρωσία
Στη Σιβηρία πίστευαν ότι ένας θεός, που τον έλεγαν Tull, οδηγεί ένα έλκηθρο που ΄χει πάνω του τη ΓΗ. Το έλκηθρο αυτό το σέρνουν σκύλοι, οι οποίοι έχουν ψύλλους. Συχνά τα σκυλιά σταματούν για να ξυστούν, οπότε η Γη κλονίζεται και γίνεται σεισμός.

Ωκεανία

Νέα Ζηλανδία
Πίστευαν ότι οι σεισμοί έχουν σχέση με την εγκυμοσύνη της Μητέρας Γης. Η Γη κυοφορεί τον θεό Ru, ο οποίος συχνά την κλωτσάει. Κάθε φορά που γίνεται αυτό ο πλανήτης σείεται και εκδηλώνεται σεισμός.

Τα παιδιά ενός Νηπιαγωγείου στον Εύοσμο προσέγγισαν τους μύθους με πλαστελίνη και τη μέθοδο animation.Είναι απολαυστικά!





Πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.