Το έθιμο
Αγαπημένο μου ημερολόγιο,
Ο Μάρτης, ο τρίτος μήνας του ημερολογίου, πήρε το όνομά του από τον θεό Άρη, που στα λατινικά τον λένε Mars. Γιατί φοράμε τον ''Μάρτη'' δηλαδή το βραχιολάκι με τη στριμμένη κόκκινη και άσπρη κλωστή; H κυρία Χριστίνα, της τάξης μας, εξήγησε στα παιδιά όλα αυτά που είναι σχετικά με το έθιμο. Έφερε και μια αφίσα για να τους δείξει. Έκαναν μια εποικοδομητική συζήτηση ανταλλάσσοντας ότι γνώριζε ο καθένας και διευκρινίζοντας κάποια πράγματα που τα είχαν ίσως μπερδεμένα.
👉Ξεκίνησε λοιπόν να λέει:
Ένα μικρό χελιδόνι έφτασε στην τάξη και μας έφερε καλά νέα.
Ήρθε ο Μάρτης!
Ένας από τους καλύτερους μήνες.
Η μέρα μεγαλώνει, η φύση αναζωογονείται και ο ουρανός έχει το πιο ωραίο φως.
Από την 1η Μάρτη ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή . Το βραχιολάκι αυτό το αποκαλούμε ''Μάρτη'' ή ''Μαρτιά''.
Πρόκειται για ένα παμπάλαιο έθιμο που πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στα Ελευσίνια Μυστήρια, οι μύστες συνήθιζαν να δένουν μια κλωστή, την ''Κρόκη'' στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.
Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο ''Μάρτης'', το βραχιολάκι, προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον ήλιο της άνοιξης, για να μην καούν. Ο ήλιος, τον Μάρτιο συνήθως, καίει και μαυρίζει τα πρόσωπα των παιδιών: ''Του Μάρτη ο ήλιος βάφει και πέντε μήνες δεν ξεβάφει''. Για να αποτρέψουν την επίδραση του ήλιου, λοιπόν, έφτιαχναν και φορούσαν τον ''Μάρτη'', ώστε να προστατεύσει τα πρόσωπα των παιδιών και να μην καούν. Όταν τον έβγαζαν, τον κρεμούσαν σε τριανταφυλλιές, ώστε να γίνουν τα μάγουλά τους κόκκινα σαν τριαντάφυλλα.
Ο Μάρτης φτιάχνεται την τελευταία μέρα του Φεβρουαρίου. Φοριέται από την 1η Μαρτίου έως και τα τέλη του μήνα, στον καρπό του χεριού σαν βραχιόλι. Εκτός όμως από τους ανθρώπους, σε κάποιες περιοχές της χώρας κρεμούσαν την κλωστή όλη τη νύχτα στα μιας τριανταφυλλιάς για να χαρίσουν ανθοφορία ή την έβαζαν γύρω από τις στάμνες με το νερό για να το προστατέψουν από τον ήλιο και να το διατηρήσουν δροσερό.
Σε άλλες περιοχές, φορούσαν τον ''Μάρτη'' μέχρι να φανούν τα πρώτα χελιδόνια, οπότε τον άφηναν πάνω σε τριανταφυλλιές για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους. Αλλού πάλι, τον φορούσαν ως την Ανάσταση και τον έδεναν στις λαμπάδες της Λαμπρής για να καεί μαζί τους.
Κι αν νομίζετε ότι πρόκειται για έθιμο που τηρείται μόνο στην Ελλάδα, παιδιά, κάνετε λάθος. Το έθιμο του ''Μάρτη'' είναι εξαπλωμένο σε όλα τα Βαλκάνια. Γιορτάζεται ίδιο και απαράλλαχτο στην Αλβανία ως ''Βερόρε'', στην Ρουμανία με την ονομασία ''Μαρτιζόρ'', στη Βόρεια Μακεδονία με την ονομασία ''Μάρτινκα''. Στη Βουλγαρία, την 1η του Μάρτη φορούν στο πέτο τους στολίδια φτιαγμένα από άσπρες και κόκκινες κλωστές που αποκαλούνται ''Μαρτενίτσα''.
Φυσικά φτάξαμε και τα ''Μαρτάκια''!
Μάρτης είναι νάζια κάνει,
πότε κλαίει,
πότε γελάει.
Μας κλείνει όμως το μάτι για το καλοκαιράκι!
Ευχαριστούμε Κα Χριστίνα Π.
👉Διαβάστε και για τα Χελιδονίσματα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.