Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

H Σαρακοστή

Το έθιμο

Αγαπημένο μου ημερολόγιο,

Η Καθαρά Δευτέρα πέρασε και έχει ξεκινήσει η περίοδος της Σαρακοστής. Σύμφωνα με την παράδοση ένα από τα παλαιότερα έθιμα στην Ελλάδα είναι να φτιάχνουμε την κυρά Σαρακοστή.

Στις μέρες μας δεν συναντάται σε πολλά ελληνικά σπίτια όμως στο σχολείο φτιάχνουμε κάθε χρόνο την Κυρά Σαρακοστή από χαρτί. Είναι το ημερολόγιό μας για να μετράμε τις εβδομάδες μέχρι το Πάσχα. Συνήθως κόβουμε με το ψαλίδι το ποδαράκι την Παρασκευή ύστερα από κλήρωση. Αυτή η διαδικασία αρέσει πολύ στα παιδιά και περιμένουν κάθε φορά με ανυπομονησία. Όταν βλέπουν μάλιστα να λιγοστεύουν τα ποδαράκια, η χαρά τους μεγαλώνει. Με το δίκιο τους, διακοπές είναι αυτές!




Εδώ μπορείς να εκτυπώσεις την  👉Η κυρά Σαρακοστή



Τι είναι η Κυρά Σαρακοστή

Πρόκειται λοιπόν για ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που μετρά τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής όπως λέγεται, μέχρι την Κυριακή του Πάσχα.

Το ημερολόγιο αυτό αναπαριστά μία γυναίκα με εφτά πόδια και χέρια σταυρωμένα, η οποία δεν έχει στόμα, ούτε αυτιά. Στο κεφάλι έχει έναν σταυρό.

Τα εφτά πόδια της αντιστοιχούν στις εφτά εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι το Πάσχα. Τα χέρια της είναι σταυρωμένα επειδή προσεύχεται. Ο σταυρός στο κεφάλι δείχνει ότι πηγαίνει στην εκκλησία. Δεν έχει στόμα γιατί νηστεύει, ούτε αυτιά για να μην ακούει. 

Αυτό συμβολίζει την στροφή στον εσωτερικό μας κόσμο με σκοπό την κάθαρση μέσω της νηστείας, όχι μόνο των τροφών αλλά και κακών συνηθειών που ίσως έχουμε.(Δεν βρίζουμε, δεν κοροϊδεύουμε, δεν μιλάμε άσχημα στους άλλους, δεν χτυπάμε κ.α.)

Κάθε Σάββατο κόβουν ένα ποδαράκι μέχρι και το τελευταίο που το κόβουν το Μεγάλο Σάββατο.

Σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας την έφτιαχναν από ύφασμα και σε άλλα από ζυμάρι που ήταν και πιο συνηθισμένο.

Φέτος λοιπόν, παιδιά, είπαμε  ότι θα κάνουμε την Κυρά Σαρακοστή αλλιώς δηλαδή με ζυμάρι κι όχι με χαρτί.




Μια ωραία συνταγή 📝που τη γνωρίζουν και πολλές γιαγιάδες είναι η παρακάτω.


📌Δες εδώ τι θα χρειαστούμε:


Yλικά:

500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

200-250 ml νερό (περίπου 1 ποτήρι νερού)

3 κουταλάκια σούπας αλάτι.

Μπαχαρικά όπως γαρίφαλα και αστεροειδή γλυκάνισο για τη διακόσμηση.

Εκτέλεση

1.Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά,  πλάθουμε τη ζύμη με τα χέρια μας και φτιάχνουμε ένα σφιχτό ζυμάρι.

2.Χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε πιο μικρά μέρη.

3.Ανοίγουμε με τον πλάστη ένα ένα.

4.Βάζουμε το πατρόν της Κυρά Σαρακοστής πάνω στο καθένα και κόβουμε περιμετρικά(γύρω γύρω).

5.Με τα ζυμαράκια που περισσεύουν φτιάχνουμε την ποδιά, το μαντήλι, τον σταυρό.

6.Στολίζουμε με τα μπαχαρικά.

7.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά ⏰ περίπου.

Εμείς θα τα βάλουμε πάνω στο καλοριφέρ του σχολείου να στεγνώσουν και μετά μπορούμε να τα βάψουμε.





Ένα ποίημα για την Σαρακοστή λέει:


Tην Κυρά Σαρακοστή

που είναι έθιμο παλιό

οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν 

με αλεύρι και νερό.


Για στολίδι της φορούσαν

στο κεφάλι της σταυρό

και το στόμα της ξεχνούσαν

γιατί νήστευε καιρό.


Και μετρούσαν τις ημέρες 

με τα πόδια της τα εφτά

κόβαν ένα τη βδομάδα

μέχρι να 'ρθει η Πασχαλιά.

Πόλυ Βασιλάκη



👉Δεν τις τρώμε, άλλωστε είναι ημερολόγια.




Πηγές:

Πρώτη εικόνα:

https://www.mothersblog.gr/free-time/kataskeyes/story/71993/h-kyra-sarakosti-ylika-gia-na-ti-ftiaxete-kai-idees-na-ti-diakosmisete-pics 

https://craftybox.co/2021/03/01/des-edo-pos-na-ftiaxeis-tin-kyra-sarakosti-apo-zymari/

https://www.giorgostsoulis.com/blog/kira-sarakosti

Τελευταία εικόνα:

https://www.mommyjammi.gr/2019/03/syntagi-gia-na-ftiaksete-tin-kyra-sarakosti.html

Η χάρτινη Σαρακοστή

https://blogs.sch.gr/nikfaratzi/category/%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8C/%CE%B1%CF%80%CF%8C%CE%BA%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%82/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.